Zajedno za vodu: Protesti zbog nezakonitosti u izgradnji postrojenja za preradu vode

"Postojenje neće proraditi, prečišćena voda i dalje nije zdrava, kapacitet manji od ugovorenog, ugrađena oprema nije nova i nije rešeno odlaganje otrovnog mulja"

18. apr 2018

Predstavnici zrenjaninskog udruženja „Zajedno za vodu“ i lokalni opozicionari saopštili su da se konačno obelodanilo da niko u gradskoj vlasti u Zrenajninu ne poznaje zakone, odnosno da izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode neće proraditi sve dok ga grad ne otkupi jer drugačije nije po zakonu. Oni su najavili proteste zbog nezakonitosti u ovom poslu.

Gradskoj vlasti su postavili nekoliko pitanja još 8. marta, ali  odgovore nisu dobili, piše Danas.

„Koliki je kapacitet postrojenja za prečišćavanje? Da li je ugrađena oprema nova? Da li je rešeno odlaganje otrovnog mulja, nusproizvoda procesa prečišćavanja?“, neka su od tih pitanja.

Smatraju da razlozi u tome što na njih još nema odgovora u tome što ih gradski čelnici ne znaju, ili ih kriju od javnosti.

„Naime, prečišćena voda i dalje nije zdrava, kapacitet izgrađenog postrojenja je manji od ugovorenog, ugrađena oprema nije nova i nije rešeno odlaganje otrovnog mulja„, tvrdi se u saopštenju.

Smatraju da zbog toga, postoji opasnost da „onome ko ne haje što je za njega izgrađeno postrojenje vredno nekoliko miliona eura, mimo zakona, nažalost može pasti na pamet da otkupi postrojenje o kojem ne zna ništa“.

„Druga mogućnost, isto tako nije isključena, a to je rešenost da se svesno otkupi postrojenje koje ne zadovoljava potrebe. Šta god bio razlog, može se napraviti veća šteta nego što je već napravljena„, upozoravaju iz udruženja.

Poručuju da je za njih kupovina „mačke u džaku“ i to parama građana  neprihvatljiva.

Navode takođe da su uputili i tri zvanična zahteva JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin za pristup informacijama od javnog značaja da im se odgovori na pitanja na koja im nisu odgovorili lokalni zvaničnici.

„Tražili smo da se dostave: zapisnik kao dokaz merenja kapaciteta postrojenja prilikom probnog rada, rezultate merenja kvaliteta prečišćene vode i zapisnik o puštanju u rad postrojenja“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je sve navedeno precizno definisano javnom nabavkom po kojoj je postrojenje izgrađeno.

Udruženje „Zajedno za vodu“ navodi da je krenulo i u ulične akcije upoznavanja Zrenjaninaca sa tim zahtevima, te da planiraju organizovanje tribina i protesta.

Rad udruženja može da se prati i preko njihove Fejsbuk stranice.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga