Zajedno protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama je najrasprostranjeniji oblik nasilja

26. nov 2014

U Bačkom Petrovcu je prošle godine bilo 17 prijava za porodično nasilje a ove godine bilo je i jedno izmeštanje žrtve sa decom u Sigurnu kuću, rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost u toj opštini Katarina Zornjanova.

Ona je na okruglom stolu na temu „Zajedno protiv nasilja nad ženama“ koji se danas održao u Bačkom Petrovcu istakla i da u toj opštini već dve i po godine postoji interni tim za sprečavanje porodičnog nasilja, koji dobro funkcioniše na osnovu potpisanog sporazuma između nadležnih lokalnih institucija.

„Imamo tačno utvrđene procedure u slučajevima ove vrste nasilja i nastojimo da ih u slučaju potrebe svi zajedno u potpunosti sprovedemo u delo“, rekla je ona.

Okrugli sto organizovan je u okviru obeležavanja Međunarodne kampanje „16 Dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, a sem predstavnika opštine, prisustvovali su i predstavnici pokrajinskih mehanizama za rodnu ravnopravnost.

Zamenica koordinatorke Ženske parlamentarne mreže u pokrajinskoj Skupštini Maja Sedlarević ukazala je na neophodnost da se svake godine ukaže na ovaj društveni problem i na moguća rešenja.

„Prošle godine se ispostavilo da je bilo veoma dobro što smo obilazili lokalne samouprave u Vojvodini i što smo se na taj način na licu mesta informisali o tome kako su povezane i umrežene lokalne organizacije, institucije i mehanizmi rodne ravnopravnosti, sa jedne strane i sa druge, što smo bili u prilici da lokalne samouprave upoznamo sa svim mehanizmima za ravnopravnost polova koji su nam na raspolaganju“, rekla je Sedlarević.

Ona je podsetila i da je nasilje nad ženama najrasprostranjeniji oblik nasilja sa kojim se još uvek ne suočava sistemski.

„Upravo zbog toga smo se i odlučili da obilazimo lokalne samouprave i upoznajemo ljude šta je to što je od mehanizama u pokrajini dostupno i šta možemo zajedno da uradimo. Svakoj žrtvi nasilja moramo da pokažemo da nije sama i da možemo da joj pružimo punu podršku“, rekla je ona.

danicaZamenica Pokrajinskog zaštitnika građana za oblast ravnopravnosti polova Danica Todorov ocenila je da je stvaranjem zakonodavnog okvira za sprečavanje nasilja u porodici otpočeo aktivniji rad na podizanju svesti o značaju ovog problema i na zaštiti žrtava.

„Nastojimo da svim institucijama i tužilaštvu i policiji, centrima za socijalni rad, da dajemo odgovarajuće preporuke i da kontinuirano radimo na umrežavanju svih faktora u cilju jačanja kapaciteta i boljeg rešavanja ovog problema. Država je obećala strožije kazne za nasilnike, kao i da će proganjanje biti krivično delo, obećane su i hitne mere zaštite za žrtve nasilja, ali to još uvek nije ispunjeno, tako da imamo još puno posla“, rekla je ona.

Prema rečima direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Vesne Šijački, nasilje nad ženama je tema koja ima najjasniju poruku da je zajedništvo i umrežavanje mehanizama za rodnu ravnopravnost i borbu protiv porodičnog nasilja jedan od ključnih faktora za uspešno rešavanje ovog društvenog i bezbednosnog problema.

Bački Petrovac je opština koja je primer dobre prakse u primeni multisektorskog pristupa u prevenciji, sprečavanju i zaštiti od nasilja nad ženama, zbog čega je između ostalog, i odabrana za jednu od pet vojvođanskih opština u kojima se održavaju okrugli stolovi na pomenutu temu.

U nastavku zajedničkih aktivnosti pokrajinskih mehanizama za rodnu ravnopravnost okrugli stolovi biće održani i u Žitištu, Bečeju, Apatinu, Inđiji i Novom Kneževcu, dok će u Novom Sadu biti održani seminari iz ove oblasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga