Zajedničko oblikovanje budućnosti Evrope

Povodom Dana Evrope Brisel poziva sve zemlje u procesu evrointegracija da zajedno sa zemljama članicama EU rade na oblikovanju budućnosti Evrope. U narednom periodu EU čeka posao na ekonomskoj stabilizaciji i proširenju

09. maja 2012

Devetog maja 1950. godine Robert Šuman položio je temelje jedinstvenog projekta ujedinjene zajednice zemalja zasnovane na zajedničkim vrednostima i principima. Šest decenija kasnije EU slavi svoj Dan podsećajući se na sve postignuto, ali i na ono što je čeka u budućnosti:

„Evropa je ujedinjena oko vrednosti mira, slobode i solidarnosti. Nikada ne treba da prestanemo da budemo ponosni na to koliko je učinjeno do sad, ali istovremeno dok odajemo poštovanje prošlosti imamo obavezu i da se pripremamo za budućnost“, poručio je predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo povodom Dana Evrope.

Proširenje kao deo rešenja problema EU

I ove godine Dan Evrope EU dočekuje zaokupljena borbom sa posledicama ekonomske krize. Ipak pored izgradnje ekonomske unije, stabilizacije i ekonomskog rasta, Brisel poručuje da će budućnost Unije biti označena i njenim daljim širenjem:

„EU nastavlja da raste. Hrvatska će nam se pridružiti uskoro, Srbija je dobila status kandidata, a sa Crnom Gorom bi trebalo da počnu pregovori o pridruživanju. I ostale zemlje u procesu proširenja kreću se ka Uniji. Mi smo odlučni da nastavimo ovaj proces uprkos izazovima sa kojim se Evropa suočava“, izjavio je komesar za proširenje EU, Štefan File. File je dodao da su trenutni evropski izazovi povezani sa globalizacijom, a da je proširenje zapravo deo rešenja, a ne razlog problema unutar EU.

Proširenje zapisano u DNK Evrope

EU je svesna da je proširenje zapisano u njenom DNK, kao i da, uprkos svim problemima, ona svojim vrednostima i standardima predstavlja izvor inspiracije i promena u zemljama aspirantima na članstvo. Povodom obeležavanja Dana Evrope iz Brisela je ove godine upućena posebna poruka upravo zemljama u procesu evrointegracija:
„Da bismo bili uspešni moramo da radimo zajedno. Vi ćete imati važnu ulogu u tom poslu, pogotovo kada se pridružite EU. Zajedno moramo da oblikujemo budućnost Evrope u skladu sa vizijom njenih osnivača. Danas je Dan Evrope. Uživajte u njemu“, poručio je komesar za proširenje, Štefan File.

(Marina Maksimović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga