Zajednički koncert djece iz regije u Beču

Mališani iz Srbije, BiH, Hrvatske i Austrije nastupili su pred brojnim zvaničnicima uoči regionalne konferencije

27. avg 2015

Dan prije Samita u Beču više od 30 predstavnika vlada zemalja Zapadnog Balkana, EU, učestvovali su na forumu o civilnom društvu na Zapadnom Balkanu u okviru kojeg se održao koncert djece iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Na forumu su prisustvovali ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji nije bio prisutan na koncertu, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kao i predstavnici organizacija.

„Izrazito mi je drago što sam pozvan na ovaj forum kao i moje kolege koje su tu, Edi Rama, a očekujemo i Aleksandra Vučića da nam se pridruži. Mislim da vlade i civilna društva trebaju da se vide kao neophodni partneri u modernoj demokratiji i da je ovaj forum samo početak“, rekao je Sebastian Kurz koji je na kraju najavio djecu iz Superara.

Na koncertu učestvuju djeca iz MAP-a (Music Art Project – El Sistema Srbija), SODO-a (Sistem of Orchestras for children and youth El Sistema Hrvatska), Superar Bosnia i Superar Austrija.

„Samit je politički proces koji je počela Angela Markel prije nekoliko godina koji se ove godine održava u Beču. Uoči Samita održaće se susret političara i predstavnika organizacija što ima obostrane interese za političare, ali i ljude koji se bave NVO organizacijama, među njima smo i mi. Želja ERSTE fondacije, naših partnera i organizatora foruma, jeste da se učesnici foruma upoznaju i razgovaraju o ključnim temama, a ujedno ovo je prilika da naša djeca izvedu nekoliko pjesama u okviru kampa koji priređujemo“, rekla je Angelika Lošek, direktorica Superara Austrija.

Muzički kamp

Već treću godinu organizuje se Superar Summer Camp Vienna za djecu iz ove muzičke porodice, a sve kako bi zajedno svirali, pjevali i družili se.

„Ovaj koncert je saradnja četiri organizacije od čega su dvije članice Superara, druge dvije El Sistema na čijim principima se zasniva naš rad. Ovo je važna saradnja, jer radimo zajedno, sviramo i pjevamo i nastupamo na Samitu o zapadnom Balkanu. Ono što je najvažnije za mene jeste da dolazimo da se družimo, pravimo muziku, povezujemo kulture, učimo jedni o drugima i rušimo granice da li horom, orkestrom ili plesom“, rekao je Andy Icochea, muzički direktor Superara Austrija.

Tokom kampa djeca rade sa profesionalcima i pripremaju se na jedan od najznačajnih nastupa tokom kojeg će poslati poruku o zajedništvu i miru.

„Sviđa mi se to koliko djece dolazi iz tako puno različitih zemalja. Oni govore srpski, hrvatski, turski, engleski, njemački. Dobro je što će oni ostati u kontaktu i polako se sklapaju prijateljstva, jer njima nije važno ko koji jezik govori“, rekla je Alici Edelmayer, profesorica čela u Superaru Austrija.

Prvi kamp se održao u Beču i Salzburgu, a prošle godine kamp se organizovao u Istanbulu i u Srebrenici.

„Ono što je posebno u ovim kampovima jeste što većina djece do tada nikad prije nije putovala van svoje zemlje. Posebno je bilo kada su putovali u Srebrenicu po povratku, početkom škole, imali su toliko puno pitanja o tome kako se danas tamo živi. Jako sam uzbuđena zbog ovog trećeg kampa, ali i nastupa pred zvaničnicima iz Zapadnog Balkana i Evrope. Takođe, dopada mi se to kako je krenulo na početku kada su došla djeca iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Austrije, niko od njih se prije kampa nije poznavao, već drugi dan svi su postali jedno, zajedno se druže, zabavljaju, sviraju, prave muziku i pevaju“, rekla je Angelika Lošek.

Superar, MAP, SODO imaju za cilj da svakom djetetu ponude besplatno muzičko obrazovanje.

„Ovo je odlična prilika za našu djecu, ali i nas profesore gdje imamo priliku da vidimo kako izgleda raditi od početka sa djecom koja uče da sviraju i upoznati rad mentora Superara, upoznati drugu decu i njihove mentore iz regiona, družiti se i upoznati načine kako rade djeca iz Srbije, Bosne i Austrije i vidjeti kako možemo napredovati“, kaže Romina Host, SODO – El Sistema Hrvatska.

(Mladen Kojić, Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga