- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zajednički cilj Jankovića, Jeremića i Obradovića: Sprečiti krađu izbora

 

Predizborni timovi Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Boška Obradovića saglasili su se danas da im je zajednički cilj da spreče neregularnosti i krađu u izbornom procesu i da zaštite prava birača da na predsedničkim izborima slobodno, neometano i bez straha biraju svog predsednika, saopšteno je danas iz Jankovićevog tima Apel 100.

Predizborni štabovi trojice kandidata pozvali su zbog toga Republičku izbornu komisiju (RIK) da prizna pravo sudskim overiteljima da vrše overu potpisa građana u procesu kandidatura. Ukazali su da i Zakon o izboru predsednika Republike izričito navodi sudske overitelje, a ne notare, kao isključivo nadležne za poslove overe potpisa.

„U suprotnom, usled nedovoljnih kapaciteta notarskih kancelarija i pritisaka vlasti na notare, biće ugroženo ili onemogućeno pravo pojedinih predsedničkih kandidata da podnesu kandidaturu“, upozorava se u saopštenju.

Takođe, ovi štabovi pozvali su i Narodnu skupštinu Republike Srbije da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora, a koji bi bio stastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i koji bi nadgledao celokupan izborni proces i podneo javni izveštaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora.

„Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore“, dodaje se u saopštenju.

Izborni štabovi trojice kandidata od predsednice Narodne skupštine Maje Gojković zatražili su da odmah uputi zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da obavi posmatračku misiju, u skladu s dosadašnjom praksom.

Podsećaju da nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS-a od 24.aprila 2016. godine za ispravku mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, te ocenjuju da je potrebno da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka

U saopštenju se poručuje svim državnim organima da ne dopuste i ne ponavljaju neregularnosti koje su zabeležene u poslednjem izveštaju OEBS-a.

Predizborni timovi tri predsednička kandidata, kako se dodaje, preduzimaće usaglašene mere kako bi tokom celog izbornog procesa pratili i štitili ostvarivanje prava građana na slobodnu izbornu volju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!