Zagrepčanin i Zrenjaninac stigli u Aušvic

Kako se u 21. veku, kao rešenje nekog problema mogu postaviti zid, ograda, bodljikava žica?

22. feb 2016

Aktivisti Dalibor Piskrec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić iz Zrenjanina stigli su, posle 12 dana pešačenja, do Memorijalnog centra Aušvic Birkenau u Poljskoj.

Aktivisti su 10. februara krenuli iz Zrenjanina na međunarodnu pešačku akciju, kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice iz Sirije, Bliskog Istoka i Afrike.

Oni su na društvenim mrežama napisali da su osmesi na licu i radost zbog ispunjenog cilja prestali kada su došli do bodljikave žice i kapije nacističkog logora iznad koje stoji natpis „Rad oslobađa“.

„Gledajući visoke dimnjake krematorijuma pored gasnih komora i vešala osećali smo jezu i tugu. Ponovo smo postavili pitanje: kako se u 21. veku, kao rešenje nekog problema mogu postaviti zid, ograda, bodljikava žica“, naveli su aktivisti.

Papić Đurić i Piskrec su istakli da je njihov cilj bio da put do Aušvica prelaze kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom.

Oni su hodali sa minimumom novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smeštaja.

„Pokušali smo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice, koje proteklih meseci pristižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih“, istakli su aktivisti.

Pešačku akciju organizovali su zrenjaninska Panonska aktivistička organizacija (PAOR), u saradnji sa Kikindskom inicijativom mladih i antifašistima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga