Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada najavili projekat FILMharmonija

Granice ne postoje, umetnost je most!

05. jula 2019

Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada promovisali su danas na obali Dunava u Hotelu Dunav u Iloku nesvakidašnji umetnički projekat FILMharmonija, koji na jedinstveni način povezuje muzičku i filmsku umetnost.

Trojica trombonista članovi filharmonije najavili su filmskom muzikom poseban umetnički doživljaj.

U središtu projekta je emitovanje kultnih nemih filmova Čarliја Čaplina, „Mališan“ (The Kid, 1921.) i „Cirkus“ (The Circus, 1928.), a svaku projekciju prati uživo izvođenje velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

Orkestar Zagrebačke filharmonije i maestro Batinić odlučili su se na susret s velikanom filmske umetnosti Čarlijem Čaplinom (ove godine se obeležava 130 godina od njegovog rođenja) i to svoje iskustvo podeliće sa stanovnicima četiri grada.

Publika će filmove gledati, a muziku slušati u po dva grada Hrvatske i Srbije: Iloku i Novom Sadu – tokom septembra 2019. godine, kao i u Subotici i Vukovaru – tokom juna 2020. godine.

U zagrebačkom orkestru svira 50 muzičara, među kojima je i šestoro iz Novog Sada.

Idućih osamnaest meseci filmofili i ljubitelji umetničke muzike kao i publika željna audiovizuelnih senzacija i nesvakidašnjih programa, uživaće u Projektu FILMharmonija, koji je sufinansiran iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020.

-Prvi put smo u našoj 148-godišnjoj tradiciji vrhunskog muziciranja uspeli ovako nešto da napravimo i veoma smo ponosni na ovaj izvrstan projekat, koji povezuje klasičnu muziku i komiara koji je večan. Sa osobitim zadovoljstvom sarađujemo sa Muzičkom omladinom Novog Sada i verujemo da ćemo obogatiti kulturnu ponudu u četiri grada u naše dve zemlje i privući novu publiku. Biće to do sada umetnički retko viđeni i dragoceni trenuci. Glazba premašuje sve i povezuje sve, baš kao i ljubav. Granice ne postoje, umetnost je most – rekao je danas u Iloku ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Da je za njega ovo sasvim posebno i neobično iskustvo, izneo je mladi hrvatski dirigent nove generacije maestro Krešimir Batinić:

-Film je taj koji ovog puta diktira tempo muziciranja, ne ja! To je predivno iskustvo, koje me je smirimo i obuzdalo kao dirigenta, a na obostranu radost i mene i muzičara. Publika mi govori da gotovo nisu ni svesni da je „ispod“ filma živa muzika, toliko je to prirodno i savršeno skladno – rekao je Batinić.

Milan Radulović, prvi čovek Muzičke omladine Novog Sada, ispričao je kako su dve kuće brižljivo, posvećeno i s ljubavlju pripremali saradnju, koja će pokazati svu čaroliju filma i muzike.

-Posebno je važno za Novi Sad, omladinsku i prestonicu kulture, što će grad, takođe u okviru ovog projekta dobiti koncertni klavir. Beskrajno smo na to ponosni – rekao je Radulović i najavio tri edukativne radionice u sklopu programa FILMharmonija.

U Iloku, Novom Sadu i Subotici, polaznicima radionica će biti prenesena iskustva pripreme i razvoja projekta s ciljem da se prenesu pozitivna iskustva i osnaže lokalne zajednice u razvoju ovakve vrste kulturno-turističkih projekata i manifestacija.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga