Zagreb: Zamenjena tabla “Trg maršala Tita”

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je danas premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i vladu te zemlje da uklone "sve table koje nose oznake totalitarnih režima"

04. sep 2017

Ploče s imenom „Trg Republike Hrvatske“ postavljene su danas na ranijem Trgu maršala Tita, čiji je naziv promenila zagrebačka Gradska skupština, javlja Srna.

Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduslov za saradnju i podršku stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića – Nezavisni za Hrvatsku Stranci rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora.

Predstavnici skupštinske većine na sednici 21. jula, na kojoj je donesena ova odluka, branili su je ocenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, dok su predstavnici skupštinske manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i „veliki državnik svog doba“.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je danas premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i vladu te zemlje da uklone „sve table koje nose oznake totalitarnih režima“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga