Zagreb prvi u Evropi po proslavi Božića i dočeku Nove godine

Zagreb je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Evropi, te je „još jednom iza sebe ostavio više od 20 gra…

06. jan 2018

Zagreb je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Evropi, te je „još jednom iza sebe ostavio više od 20 gradova, medju kojima su Beč, Budimpešta i Strazbur“, piše danas agencija HINA o „evropskih prvih pet„, pozivajući se na „jedan dnevnik“.

Procenjuje se da su turisti za Božić i doček Nove godine u Zagrebu potrošili i više od 400 miliona kuna (53,8 miliona evra), koliko je inkasirano 2016. godine.

Hoteli su i dalje puni, privatni smeštaj takođe, a pre svega zagrebački stanovi koji se iznajmljuju.

„Reke ljudi svakodnevno dolaze u grad, koristeći i poklon gradonačelnika Milana Bandića da je javni prevoz vikendima besplatan“, prenosi HINA.

Medjutim piše HINA, teolozi ukazuju da „sve glasniji vašarski“ Božić i doček Nove godine „ometa put do verskog“, ali za to ne krive trgovce i druge privrednike, nego upućuju na odgovornost svakog vernika, kao i crkve.

Teolog Evandjeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj i rektor Evandjeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič upozorava da su „sile kapitalizma prevladale i u velikoj mjeri prikrile duhovnu poruku Božića“.

„Izuzetno kreativno-produktivna ‘božićna industrija’ i propaganda, uz pratnju trgovačke revnosti i potrošačke naivnosti su božićni praznik pretvorile u poseban festival na kalendaru potrošačkih ludosti.., bez asocijacije i nasuprot duhovnom značenju Božića“, rekao je Kuzmič.

(Beta, Foto: European Best Destinations / Zagreb Tourist Board)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga