Zagreb: Priveden Milan Bandić

USKOK je potvrdio, ne navodeći imena, kako je uhapšeno više osoba zbog sumnje u nezakonita djela korupcije

19. okt 2014

Zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je večeras da on zastupa privedenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je popodne priveden zajedno s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada.

„Da, ja sam njegov odvjetnik, idem upravo k njemu na ‘Oranice’“, rekao je za agenciju HINA odvjetnik Krsnik.

Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se usmnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku.

No, Krsnik nije mogao potvrditi je li Bandić i formalno uhićen ili je kod policije na razgovoru.

I Al Jazeerina reporterka Mirjana Hrga javlja kako su privedeni gradonačelnik Bandić, ali i njegov blizak suradnik Slobodan Ljubičić, direktor Zagrebačkog holdinga, te Petar Pripuz, direktor CIOS-a, kojeg u Hrvatskoj zovu „kralj otpada“, jer upravlja tvrtkom koja se bavi prikupljanjem i preradom sekundarnog otpada.

„Na teret im se stavljaju protupravno zapošljavanje i postupanje protivno propisima u javnoj nabavi“, javlja Hrga.

Tokom večeri Bandić je prepraćen do svog stana, gdje je uslijedio pretres prostorija u kojima živi.

USKOK bez objave imena

Hrvatsko Državno odvjetništvo prethodno je objavilo kako je uhićeno nekoliko osoba zbog nezakonitog postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom Holdingu.

Kako se doznaje, jedna od osoba je i sâm gradonačelnik Milan Bandić.

Vijest o Bandićevom uhićenju prenijeli su hrvatski mediji pozivajući se na priopćenje koje je, ne navodeći imena, na svojim stranicama objavio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Navode kako je uhićeno više osoba zbog sumnje u nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.

Ukupno je uhićeno 19 osoba, prenose hrvatski mediji.

Uhapšeno više osoba

„Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja, vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o., koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo i USKOK, uhićeno je više osoba“, priopćeno je.

Navodi se i kako će se „u odnosu na uhićene osobe provesti određene dokazne radnje te će u zakonskom roku oni biti dovedeni pritvorskom nadzorniku“.

„Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u“, navodi se u priopćenju.

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko milijun eura.

Mate Matić, odvjetnik Petra Pripuza izjavio je kako je „privođenje u nedjelju uvečer bilo potpuno nepotrebno“, te da je njegov klijent priveden zbog navodnih nezakonitih radnji u vezi s tvrtkom „Cezar“.

„Radi se o jednom poslu koji je maksimalno korektno završen po svim kriterijima. Prema tome, ne vidim nikakvog razloga da se u ovoj fazi postupka poduzimaju takve aktivnosti – da se uhićuju ljudi i da se nedjeljom rade pretrage, koje će najvjerojatnije trajati cijelu noć. Ne vidim nikakvog razloga. Mislim da to u sebi ima nekakvu drugu pozadinu koja je apsolutno neprihvatljiva“, ocijenio je Matić.

‘Gradonačelnik brao mahune’

Iz policije se još ne mogu dobiti informacije tko je uhićen, a iz MUP-a su na svojim internetskim stranicama objavili kako je više osoba uhićeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.

Glasnogovornica gradonačelnika Bandića Martina Šušnjara izjavila je agenciji HINA kako nema informacije o eventualnom uhićenju Bandića, rekavši da je „gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici“.

Milan Bandić pet puta je biran za gradonačelnika Zagreba i na toj se dužnosti, uz određene prekide, nalazi od 2000. godine.

Posljednji put Bandić je biran kao neovisni kandidat, a njegova lista je prošle godine, pojedinačno gledano, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Zagreba.

Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) već dulje vrijeme je u sporu s premijerom Zoranom Milanovićem.

Na posljednjim predsjedničkim izborima, održanim početkom 2010. godine, izgubio je u drugom krugu od Ive Josipovića.

Sa svojom listom izašao je i na parlamentarne izbore krajem 2011. godine, ali je doživio izborni fijasko.

Iako nije izričito najavljivao novu predsjedničku kandidaturu, često je govorio da mu je želja postati „gradonačelnikom Hrvatske“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga