Zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja

Istraživanja su pokazala da je zagađenje zraka uzrok 223.000 smrti od raka pluća diljem svijeta

18. okt 2013

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila da je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća.

„Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak“, kazao je Kurt Straif iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio „WHO-a.

On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja. „Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka“.

Istraživanja diljem svijeta

Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama.

Stručnjaci svjetske organizacije do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od tisuću istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

IARC sada je uvrstio zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest.

WHO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak.

Najzagađeniji zrak u Indiji i Kini

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.

Najzagađeniji gradovi su u Indiji i Kini.

Stručnjaci kažu kako je njihovo istaživanje pokazalo i da mogu postojati veze zagađenja i raka mokraćnog mjehura.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga