- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zaev: Navijačke grupe tvrde da su dobijali pare od ruskih biznismena da protestuju

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da su pripadnici navijačke grupe „Komiti“ policiji rekli da su dobijali pare od biznismena iz Rusije da učestvuju na protestima protiv dogovora sa Grčkom.

„Ti mladi momci iz ‘Komita’ su, kada su napali policajce bili pozvani na razgovor, pa su tada spominjali da su biznismeni iz Rusije dali pare i da su zato oni tu, da nemaju ništa protiv ili slično“, rekao je Zaev novinarima, dodajući da to govori na osnovu izveštaja koje dobija.

Makedonski premijer je istakao da još jednom želi da potvrdi da je Makedonija mala zemlja koja želi da gradi prijateljstvo sa svima uključujući i Rusku Federaciju, ali da nema drugu alternativu osim članstva u EU i NATO.

Zaev je prethodno, kako su preneli lokalni mediji, za američki sajt „Bazfid“ (BuzzFeed News) rekao da je njegova vlada dobila više informacija da su „grčki biznismeni naklonjeni ruskoj ideji“ plaćali makedonskim gradjanima od 13.000 do 21.000 dolara da izazovu nasilje pre nego se održi ključni referendum o putu u NATO i EU.

Premijer Makedonije nije otkrio ko stoji iza tog potplaćivanja, navodeći da je u toku istraga, ali je rekao da je policija to doznala kada je pritvorila nekoliko učesnika nasilnih protesta protiv dogovora sa Grčkom, koji je održan prošlog meseca pred Sobranjem Makedonije.

Zaev je rekao da je na Samitu Nato u Briselu, na kojem je Makedonija dobila poziv za NATO, privatno zatražio podršku za predstojeći referendum od američkog predsednika Donalda Trampa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!