Zabrinutost nacionalnih manjina zbog ocene ustavnosti zakona

Predstavnici Nacionalih saveta nacionalnih manjina u Srbiji izrazili su danas zabrinutost zbog postupka ocene usta…

21. juna 2013

Predstavnici Nacionalih saveta nacionalnih manjina u Srbiji izrazili su danas zabrinutost zbog postupka ocene ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o nacionalim savetima pred Ustavnim sudom Srbije i upozorili da je ovaj zakon “kamen temeljac u pravnoj zaštiti nacionalih manjina”.

Nakon sastanka Koordinacije nacionalih saveta saopšteno je da bi ventualno utvrđivanje da su odredbe Zakona protivustavne moglo da zaustavi pozitivne procese koje je taj zakon uspostavio i da obesmisli funkcionisanje Nacionalnih saveta.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je na konferenciji za novinare da je značaj ovog postupka velik jer bi bez spornih odredbi “Saveti ostali bez bilo kakave težine i postali nevladine organizacije”.

“Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je sud utvrdio da su sporne upravo one odredbe koje se odnose na nadležnosti Nacionalnih saveta i koje omogućuju da u okviru institucija Saveti utiču na rešavanje pitanja koje se tiču manjinskih zajednica”, rekao je Korhec.

On je podsetio da Ustav Srbije definiše Nacionalne savete kao samouprave, odnosno organe koji imaju pravno ovlašćenje da odlučuju u oblastima kulture, obrazovanja ili javnog informisanja.

“Ako bi se u ovom pogledu napravili koraci unazad to bi moglo da ima nesagledive posledice naročito u pogledu rešavanja tih pitanja, jer bi ona tako ostala da se rašavaju van instutcija, bez učešća državnog sistema i legitimno izabranih predstavnika tih zajednica”, naglasio je Korhec.

Predstavnici Nacionalnih saveta su u zaključku sa sastanka izrazili poverenje u stručnost, nepristrasnost i poštenje sudija Ustavnog suda, i dodali da će poštovati svaku odluku koju sud donese.

Ustavni sud Srbije je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti 14 odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina iz 2009. godine.

Ustavnom sudu je podneto devet inicijativa za utvrđivanje ustavnosti, od kojih su neke odbačene, a odlučeno je da će proveru ustavnosti između ostalih proći i odredbe u kojima se definišu nadležnosti, odnosi s republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima, kao i međunarodna i regionalna saradnja.

Izmedju ostalih, podnosioci zahteva za ocenu ustavnosti su i Ujedinjeni regioni Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, „Nova srpska politička misao„, „Agrus” – civilno udruženje Mađara u Vojvodini za prava manjina i Asocijacija za unapređenje položaja nacionalnih manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga