Zabranjena Parada ponosa!

Država ponovo kapitulirala pred nasilnicima

27. sep 2013

Država Srbija i ove godine poražena je od strane nasilnika, ultranacionalista i klerofašista, koji su sprečili održavanje Parade ponosa u Beogradu, koja je bila zakazana za sutra, subotu.

Tzv. Biro za koordinaciju bezbednosnih službi odlučio je da Parada ponosa ipak neće biti održana, izjavio je večeras predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je u Dnevniku RTS-a da su svi skupovi zakazani za sutra, uključujući i kontramitinge desničarskih organizacija, zabranjeni iz bezbednosnih razloga.

– Bezbednosne procene su govorile da postoji ozbiljna pretnja da može doći do ugrožavanje života ljudi. Bez ikakvih političkih konotacija, doneta je jedinstvena odluka da se svi skupovi zakazani za sutra zabrane – kazao je Dačić i istakao da je odluka doneta isključivo na osnovu procene bezbednosti.

On je kazao da se priključio sastanku Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, iako nije član tog tela, kao i da je odluka o zabrani doneta jednoglasno.

Sednici Biroa, kome je predsedavao šef tog tela i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, prisustvovali su šefovi bezbednosnih službi i predstavnici policije i tužilaštva.

– Nesumnjivo da ima dosta onih koji misle da bi bilo dobro, naročito zbog evropskih integracija, da ode ta slika da je Parada održana. S druge strane, postavlja se pitanje šta ako odu drugačije slike, šta ako padne ljudski život – upitao se premijer.

On je kazao da bi „cena bila visoka“ ako bi došlo do stvaranja „atmosfere haosa u društvu“, kao prilikom Parade ponosa 2010. godine. Dačić je rekao da očekuje da će sve reakcije na neodržavanje Parade biti negativne, ali je istakao da od skupa ne treba praviti „politički spektakl“.

– Još treba sačekati. Sigurno će doći te teme na dnevni red, ali sada su bezbednost i sigurnost na prvom mestu – kazao je premijer i dodao da bi za sledeću godinu trebalo sprovesti „političku akciju“ da bi Parada ponosa prošla „bez problema“.

Parada ponosa bila je zakazana za subotu, 28. septembra, u beogradskom parku Manjež, a bilo je najavljeno da će povorku čuvati 6.500 policajaca.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga