- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zabranjena korida

Regionalne vlasti su prošle godine zabranile vekovnu tradiciju suočavanja matadora naoružanog mačem i crvenom tkaninom s razbesnelim bikom.
Industrija borbi bikova i dalje veruje da ima šanse da promeni mišljenje zvaničnika, i vrati i iduće godine borbe u Kataloniju, jedini region u Španiji, pored Kanarskih ostrva, koji je zabranio ovaj sport.

„Mislim da će političari dva puta razmisliti i da će borbe bikova biti nastavljene. I hvala Bogu, jer Katalonija ima mnogo ljubitelja borbi, a u demokratskoj zemlji oni bi trebalo da mogu da gledaju borbe bikova”, rekao uzgajivač bikova Moses Praele.

Očekuje se da će rasprodatoj predstavi u koridi El Monumental prisustvovati 20.000 gledalaca. Proslavljeni madridski matador Hose Tomas, koji se bio povukao 2002. godine, biće glavna zvezda događaja.

„Postoji nekoliko katalizatora koji bi mogli da dovedu do toga da zabrana bude ukinuta“, smatra novinar koji prati koridu Pako Marč.

Prema njegovim rečima, konzervativna Narodna partija – jedna od dve glavne političke partije u Španiji – protivi se zabrani pozivajući se na ustav, a Katalonska federacija za borbe bikova prikuplja potpise kako bi peticiju poslali španskom Kongresu.

Ekonomska kriza, takođe, bi mogla da bude faktor jer su regionalne vlasti pod velikim pritiskom da smanje troškove i pomognu državi u držanju javnog duga pod kontrolom.

Tome sigurno neće doprineti činjenica da će katalonske vlasti vlasniku El Monimentala Pedru Balani morati da plate više miliona evra za zgradu.

Čak i ako ljubitelji borbi bikova uspeju ponovo da otvore El Monumental, u širem smislu krv je već na pesku.

Pitanje tradicije
 svake godine sve manje Španaca odlazi da gleda borbe. Broj borbi pao je za 34 procenta u periodu od 2007. do 2010. godine. Popularna Las Arenas u Barseloni zatvorena je još 1970-ih i sada je tržni centar.

„Ne znam nikoga od vršnjaka ko odlazi na borbe. To nije katalonska tradicija već andaluzijska. Činjenica da se prema bikovima loše odnose još pre borbe bi trebalo da bude važnija od tradicije”, smatra Lajla Gomes.

Mlađi Španci ne znaju imena matadora i mnogima nisu mnogo jasna pravila borbe.

Tomas, najpoznatiji „torero”, jedini je borac protiv bikova koji je proteklih godina uspeo da napuni El Monumental.

Izbori u Španiji, zakazani za 20. novembar, takođe bi mogli da igraju ulogu u sudbini borbi bikova u regionu.

Ispitivanja javnog mnenja pokazuju da će Narodna partija (Partido popular) pobediti, i tako okončati osmogodišnju vladavinu socijalista, a lideri Narodne partije mogli bi da pritisnu katalonske političare da ponovo uvedu borbe bikova u zamenu za finansijsku podršku centralne vlade.

Katalonija se godinama nadmeće s Madridom oko veće autonomije, i prava na posebnu kulturu i jezik. Zabrana borbi bikova u Kataloniji simbolizuje želju tamošnjih političara da se odvoje od Madrida i njegovih tradicija.

Mnogi Katalonci smatraju da im Madrid nameće svoju kulturu, jezik pa samim tim i borbe bikova. Borbe, međutim, jesu katalonska tradicija. Reč je o „korebusu”, borbi u kojoj bik bude povrgnut velikoj borbi i naporu, ali ne biva ubijen.

Širom Španije protesti zbog borbi su uobičajeni. Protivnici koride smatraju da ovakvoj vrsti tradicije nije mesto u savremenom svetu, i da je zlostavljanje životinja neprihvatljivo

 

 

Podelite ovu stranicu!