Zabranjena izložba o Prajdu u Šidu

Zabranjeno i održavanje debate "Proterivanje Hrvata iz Srema"

19. dec 2014

Izložba “Ovo je Prajd” Inicijative mladih za ljudska prava, koja je trebalo sinoć da bude otvorena u Šidu u Vojvodini, zabranjena je dva sata pre zvaničnog otvaranja, saopštila je danas ta organizacija.

Izložba je trebalo da bude otvorena u Gradskoj biblioteci “Simeon Piščević” u Šidu, i da bude postavljena do 23. decembra, ali je direktorica te ustanove Slavica Varničić zabranila njeno održavanje.

Fotografije sa ovogodišnjeg beogradskog i osječkog Prajda koje su činile izložbu uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obavešteni dva sata pre zvaničnog otvaranja, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da im je direktorica kazala da je izložba skinuta i da ih čeka spakovana u biblioteci, uz argument da su, postavljajući izložbu, “oštetili zid” biblioteke.

Zatim je održan sastanak na kojem je direktorica biblioteke saopštila da nijedna od tri planirane aktivnosti ne može da se održi u prostorijama biblioteke, navodi se u saopštenju.

Izložba je trebalo da bude deo programa festivala „Mesec ljudskih prava“ koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

U okviru tog programa bilo je predviđeno održavanje debate na temu „Proterivanje Hrvata iz Srema“, kao i predstavljanje projekta „Nepodobni građani“ Vojvođanskog građanskog centra.

Nakon zabrane, desetak aktivista Inicijative mladih za ljudska prava su organizovali uličnu akciju u centru Šida, pa su se sa eksponatima zabranjene izložbe „Ovo je Prajd“ fotografisali ispred Gradske biblioteke, Gradske opštine i u Gradskom parku.

Sid izlozba prajd zabrana2Aktivisti su direktorici Gradske biblioteke poslali jednu od fotografija sa izložbe, sa porukom: „Draga direktorka, jači smo od Vaše cenzure. Vaša Inicijativa“.

“Tužno je da u godini kada je u Srbiji održana prva mirna Parada ponosa, direktorka jedne edukativne institucije zabranjuje izložbu koja predstavlja fotografije sa ovog događaja”, navela je Inicijativa mladih i zatražila od direktorice izvinjenje LGBT populaciji zbog “homofobične” reakcije.

Ta organizacija zatražila je i javnu osudu od strane ministra kulture i informisanja koji je lično podržao Paradu ponosa i učestvovao u samoj šetnji, kao i od svih ostalih zvaničnika.

LSV najoštrije osudio zabranu izložbe u Šidu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je večeras protestovala zbog uklanjanja izložbe fotografija posvećene promociji ljudskih prava sa ovogodišnjeg osiječkog i beogradskog Prajda dva sata pred otvaranje izložbe, kao i zbog otkazivanja debate o proterivanju Hrvata iz Srema.

“Takva odluka predstavlja jasan znak da vlast u Šidu cenzuriše umetnost i javni govor. Ujedno, to pokazuje i stav šidske vlasti prema ljudskim pravima sa jedne i bolnim ranama iz mračnih devedesetih godina, sa druge strane”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je naveo da je uveren da takvih problema ne bi bilo da je izložba bila posvećena liku i delu predsednika Rusije Vladimira Putina, s obzirom da je Slavica Varničić, direktorica Gradske biblioteke “Simeon PIščević” iz Šida kadar Demokratske stranke Srbije.

Vojvođanska partija osudila zabranu izložbe o Prajdu u Šidu

Vojvođanska partija (VP) danas je najoštrije osudila zabranu održavanja izložbe o Paradi ponosa i debate o proterivanju Hrvata iz Srema, koje je trebalo da se održe u Šidu.

VP je u saopštenju za javnost ocenila da je reč o “samovolji i bahatom ponašanju” direktorice Gradske biblioteke “Simeon Piščević” Slavice Varničić, koja je kadar Demokratske stranke Srbije (D S S).

„Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju i da se zabranjuju izložbe ili tribine koje ovoj stranci nisu po volji. Gradska biblioteka nije vlasništvo lokalnog D S S-a nego svih građana opštine Šid”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da iz opštine Šid nisu proterivani samo Hrvati nego i Srbi koji su se usudili da kažu nešto protiv lokalne vlasti i onoga šta se dešavalo devedesetih godina prošlog veka na tom području.

“O tome mora da se priča. Istina mora jednog dana izaći na videlo”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga