Zabranjen Nacionalni stroj!

Ustavni sud Srbije utvrdio je da je organizacija „Nacionalni stroj“ tajno udruženje, čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu.

02. jun 2011

Sud je zabranio da „Nacionani stroj“ deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje.
Odlukom Ustavnog suda takođe se zabranjuje upisivanje ove organizacije u odgovarajući „registar koji vode nadležni organi, udruženja, odnosno političke stranke“.
Sud je utvrdio da su državni i drugi organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzmu mere u cilju sprovođenja ove odluke.

Ustavni sud je raspravu počeo na sednici zatvorenoj za javnost 19. maja 2011. godine.
Predlog za zabranu podnet je oktobra 2008. godine, uz obrazloženje da Nacionalni stroj deluje kao „tajna politička organizacija“ koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje zabranjene Ustavom Srbije.
Tužilac je kao osnov za zabranu naveo i sudski postupak u kome je nekolicina pripadnika „Nacionalnog stroja“ osudjena zbog izazivanja rasne i nacionalne mrženje na Univerzitetu u Novom Sadu.

Zabrana „Nacionalnog stroja“ samo početak

U izjavi za B92 ministarka pravde Snežana Malović navodi da je odluka Ustavnog suda da zabrani delovanje neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ jasna je poruka da Srbija neće tolerisati organizacije koje svojim delovanjem propagiraju rasnu, versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

„Zabrana rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti evropska je tekovina. Nacistička ideologija koja propagira takvo delovanje neprihvatljiva je u demokratskom društvu kakvo je naše i nespojiva sa našim istorijskim i kulturnim nasleđem“, kaže ministarka pravde.

Snežana Malović navodi i da u ime prošlosti i žrtava nacizma, ali i u ime budućnosti u kojoj ne sme biti dozvoljeno postojanje građana drugog reda ili bilo kakav vid diskriminacije.

„Srbija će pravnim, političkim i drugim demokratskim sredstvima zaustaviti delovanje organizacija koje propagiranje ovakve ideologije“, kaže ministarka Malović.

Ona veruje da je zabrana Nacionalog stroja samo početak i da se neće dozvoliti da ekstremne desničarske organizacije presvlačenjem u drugo ime neometano nastave da propagiraju nacističke ideje. Ministraka Malović ističe i da društvo i svi učesnici političkog života moraju se odrediti prema ideologiji mržnje kao i da se mora jasno predočiti šta su i ko su neonacisti.

„Nacionalni stroj“ je organizacija koja je široj javnosti postala poznata 9. novembra 2005. godine kada su upali su na antifašističku tribinu u Novom Sadu.
15 članova te organizacije je upalo na Filozofski fakultet i verbalno i fizički napalo učesnike nazivajući ih „Komunistički retardi“, „Ustaške sluge“ i „Jevrejske svinje“.
Veće Okružnog suda u Novom Sadu osudilo je u novembru 2006. godine prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, vođu „Nacionalnog stroja“, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje.
Davidović se jedno vreme skrivao najpre u Italiji, a zatim Nemačkoj, odakle je izručen Srbiji. Iz zatvora je izašao 8. oktobra 2010. godine.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga