Zabrana ulaska ruskim zvaničnicima u EP

Ruski zvaničnici imat će od sada ograničen pristup zgradi Evropskog parlamenta, saopćio je Martin Schulz

02. juna 2015

Ruski zvaničnici imat će od sada ograničen pristup zgradi Evropskog parlamenta, saopćio je u utorak predsjednik EP-a, Martin Schulz.

Ove mjere predstavljaju odgovor na „crnu listu“ evropskih političara kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a na kojoj se nalazi niz poslanika EP-a, naveo je Schulz u saopćenju za medije, prenosi Tanjug.

Među zvaničnicima koji neće više moći ući u sjedišta EP-a u Briselu i Strazburu nalazi se ruski ambasador pri Evropskoj uniji i još jedan diplomata, čije ime nije navedeno, dok će se o posjetama poslanika Dume i Federalnog vijeća Evropskom parlamentu odlučivati od slučaja do slučaja.

Pored toga, Schulz je saopćio da će parlamentarno vijeće za saradnju EU-a i Rusije biti suspendiran dok su na snazi restrikcije koje je Rusija uvela evropskim poslanicima.

Ruske sankcije

Ruske vlasti su zemljama EU-a poslale popis osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, ali nisu htjele objaviti imena, potvrdio je prošle sedmice visoki dužnosnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

„Željeli bismo se uzdržati od komentiranja imena ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, iako su se njihova imena pojavila u nekim medijima. Istovremeno potvrđujemo da su slične liste predane našim europskim partnerima“, rekao je taj dužnosnik, a prenijeli ruski mediji.

Precizirao je da je Rusija uvela ove restrikcije isključivo kao recipročnu mjeru postupcima EU-a.

„Odgovor nekim evropskim zemljama koje traže objašnjenje zašto su ova imena stavljena na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je jednostavan – to je urađeno kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele neke zemlje EU-a, predvođene Njemačkom“, dodao je neimenovani dužnosnik.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: #DaSeVidiN1
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga