Zabrana proslave Nove godine u Saudijskoj Arabiji

Verska policija ultrakonzervativne Saudijske Arabije upozorila je građane da ne smeju da proslavljaju Novu godinu

30. dec 2013

Verska policija ultrakonzervativne Saudijske Arabije upozorila je građane da ne smeju da proslavljaju Novu godinu, navodi danas saudijski dnevnik „Okaz“.

Komisija za promociju vrlina i sprečavanje poroka ili Mutava, kako se zvanično zove verska policija, obrazložila je ovu zabranu ediktom vrhovnog Komiteta verskih poglavara, kojim se zabranjuje proslava Nove godine, piše „Okaz“.

Saudijska Arabija je zvanično prihvatila muslimanski kalendar, za razliku od drugih zemalja u Zalivu Golfa koje prate Gregorijsanski kalendar, prenosi Frans pres.

Verska policija sprovodi zakone kraljevstva kojima je predviđena stroga zabrana mešanja među polovima i prikrivanje celog tela i glave žena kada se nalaze u javnosti. Verska policija, takođe, obilazi prodavnice kako bi se uverila da su zatvorene u vreme molitve.

Kako navodi francuska agencija, Verska policija je u više navrata bila optuživana da zloupotrebljava svoje nadležnosti.

Od dolaska imama Abdulatifa bin Abdulaziza al Šeika na njeno čelo u januaru 2012, međutim, pripadnici ove jedinici više ne smeju da koriste neobeležena vozila. Mutava, takođe, tradicionalno zabranjuje prodaju crvenih ruža i ostalih poklona na Dan zaljubljenih, 14. februara, podseća AFP.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga