Zabrana Parade ponosa – protivustavna

Šta posle odluke Ustavnog suda da je Srbija odlukom o zabrani Prajda 2011. godine povredila svoj Ustav?

29. apr 2013

Parada ponosa i Beogradski centar za ljudska prava pozdravljaju odluku Ustavnog suda da je Srbija odlukom o zabrani Prajda 2011. godine povredila svoj Ustav.

„Iako je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća za sve gradjane Srbije, policija, tužilaštvo i sudovi svojim radom moraju pokazati da su u svakoj prilici jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje“, navele su te dve organizacije u saopštenju.

Beograd Prajd 2013. će biti prilika da se u punoj meri afirmišu odluke Ustavnog suda tako što će se osigurati potpuna sloboda okupljanja koja je garantovana Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim medjunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, dodaje se u saopštenju.

„Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom Parade ponosa prekršilo Ustav, Ustavni sud Srbije se u svojoj odluci pozvao i na praksu Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Prajda u drugim zemljama, a podnosiocu predstavke, udruženju Parada ponosa Beograd, sud je dosudio i 500 evra na ime nematerijalne štete.

Ta odluka, doneta 18. aprila, odnosi se na ustavnu žalbu koju su podneli organizatori Beograd Prajda, a koje su zastupali eksperti Beogradskog centra za ljudska prava.

„To je druga odluka Ustavnog suda o zabrani Parade ponosa. U svojoj odluci iz decembra 2011. godine taj sud je našao da je zabrana Parade ponosa 2009. godine takodje bila protivustavna i u odluci je konstatovano da je rešenjem MUP, kojim se organizatorima nalagala promena mesta održavanja Parade 2009. prekršen član 54. Ustava Srbije“, navodi se u saopštenju.

Organizacioni odbor Beograd Prajda 2011 je podneo sličnu ustavnu žalbu i posle zabrane Prajda 2012, a postupci pred Evropskim sudom za ljudska prava za te zabrane su u toku.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga