Zabrana govora mržnje za rasiste na Facebooku

Iz kompanije se nadaju kako će zabraniti promociju i podršku ovim grupama

27. mar 2019

Kompanija Facebook proširila je svoju definiciju govora mržnje na zagovornike nadmoći bijele rase i bijele separatiste. Ovim se iz kompanije nadaju kako će zabraniti promociju i podršku ovim grupama.

Kompanija je ranije dozvoljavala tim grupama da objavljuju preko te društvene mreže iako je odavno zabranila „bijele suprematiste“.

U blogu objavljenom danas iz društvene mreže su saopštili da su ranije vezali izraz „bijeli nacionalizam“ za šire koncepte nacionalizma i separatizma kao što je „američki prajd“ pokret ili baskijski separatizam, koji su i dalje dozvoljeni.

Grupe za zaštitu građanskih prava i akademski krugovi smatrali su da je taj pogled pogrešan i vršili su pritisak na Facebook da promijeni stav.

Iz Facebooka su saopštili da je zaključeno poslije više mjeseci razgovora sa njima da „bijeli nacionalizam“ i separatizam ne mogu da budu odvojeni od nadmoći bijele rase i organizovanih grupa mržnje.

Iako su iz Facebooka rekli kako rade na ovom problemu već tri mjeseca, ova izmjena dolazi manje od dvije sedmice nakon što je Facebook pretrpio ogromne kritike a nakon što je osumnjičenom za pucnjavu na Novom Zelandu tokom koje je ubijeno 49 osoba, bilo omogućeno da emituje ovaj masakr uživo na Facebooku.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga