Zaboravljeni putujući slikar u Somboru

Gradski muzej u Somboru predstavlja od 5. septembra izložbu “Matijas Haniš, kasnobarokni putujući slikar”, posvećenu zaboravljenom umetniku koji je za sobom ostavio mnogobrojna dela

26. avg 2014

Gradski muzej u Somboru predstavlja od 5. septembra izložbu “Matijas Haniš, kasnobarokni putujući slikar” (Mathias Hanisch – pictor Imperio), posvećenu zaboravljenom umetniku koji je za sobom ostavio mnogobrojna dela u Slovačkoj, Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Matijas Haniš (Matthias Hanisch, 1754, Prag – 1806, Vukovar) zaboravljeni je barokni putujući slikar koji je, tragajući za poslom, krstario habsburškom imperijom. Najpre se naselio u Trenčinu (sada Kočkovce Horne, Slovačka) potom u Kaloči, pa Baji, a krajem 18. veka i u Somboru. S obzirom da je imao veliki broj crkvenih porudžbina, dobio je titulu slikara Kaločko–bačke nadbiskupije.

O školovanju Haniša može se pretpostaviti da je zanat naučio u porodičnoj radionici u Pragu.

Prema navodima Gradskog muzeja Sombor, poznato je oko 20 oltarskih pala iz kapela i župnih crkava u Baji, Biliću, Bačkom Bregu, Doroslovu, Jankovcu, Bačkom Monoštoru i Gajdobri, kao i radovi u Nadbiskupskoj riznici u Subotici i Franjevačkom samostanu u Vukovaru. Nekoliko vrednih radova tog majstora čuva se i u muzejima u Somboru, Baji i Subotici.

Osim oltarskih pala, njegov opus sadrži i portrete svetitelja, svete slike Bogorodice sa Isusom Hristom i oko 50 portreta sa nekadašnje teritorije Bač-bodroške županije.

Autorka izložbe je Žužana Korhec-Pap, slikarka restaurator Gradskog muzeja u Subotici.

Izložbu u Somboru otvoriće pomoćnica upravnika Galerije Matice srpske u Novom Sadu Daniela Korolija-Crkvenjakov, uz zvuke barokne muzike Johana Sebastijana Baha 6 Suiten für Violoncello solo u izvođenju Sandre Đulinac sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra u Gradskom muzeju Sombor, čija je stalna postavka otvorena nakon rekonstrukcije povodom 130 godina postojanja.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga