- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ŽABALJ: Veliki izazovi pred najmlađim predsednikom opštine

Stanovnici Žablja su 6. maja odlučili da je svoje mesto u opštinskom parlamentu zaslužilo sedam odborničkih lista. Tako je 31 mandat podelilo osam odbornika SNS-a, sedam DS-a, po pet LSV-a i SPS-a ,i po dva iz Bogate Srbije, SRS-a i DSS-a. Cenzus od pet odsto nisu prešli SPO, Dveri i URS.

Nedugo nakon toga usledila je i konstitutivna sednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru opštinskih čelnika. Umesto toga, odbornici su samo verifikovali svoje mandate i poručili da će važne odluke morati da sačekaju formiranje koalicije, najavljujući da će ona verovatno biti po ugledu na više nivoe vlasti. Međutim, već druga sednica pokazala je koaliciono partnerstvo demokrata, ligaša i socijalista, kojim se u Žablju nastavila vladavina stranaka iz prethodnog mandata. Tom prilikom skupštinska većina je odlučila da će predsednik opštine biti Čedomir Božić, diplomirani ekonomista iz redova DS-a, a predsednik Skupštine opštine ligaš, dr stomatologije, Dragan Zlokolica. Lokalni mediji su preneli da je Božić (28) najmlađi predsednik opštine Žabalj od uvođenja demokratije i verovatno i jedan od najmlađih u Srbiji. Za zamenika predsednika opštine je izabran Sava Milićev (SPS).

Međutim, nakon promene vlasti u Novom Sadu, promena se desila i u Žablju, gde je odlučeno da SPS bude izbačen iz koalicije. Novu većinu u ovoj opštini danas čine osam odbornika DS-a, pet LSV-a i dva iz Bogate Srbije (BS). Njih neformalno podržavaju dva odbornika PUPS-a i Jedinstvene Srbije. Umesto Milićeva, funkciju zamenika predsednika opštine vrši Jova Bavarčić iz BS-a.

Sem biografija opštinskih čelnika, organizacije opštinske uprave, Informatora o radu, na sajtu opštine Žabalj mogu se pronaći i svi važniji dokumenti, online prijava problema, kao i mogućnost da se predsedniku opštine postavi pitanje. Međutim, iskustvo govori da se na pojedina pitanja odgovori ne dobiju, a evidencija prijavljenih problema na sajtu prikazuje da, od kada je sistem pušten u rad, niko od stanovnika četiri mesne zajednice nije prijavio ni jedan problem.

Budžet po stavkama

Budžetom opštine Žabalj za 2012. godinu predviđeno je da se za plate i dodatke zaposlenih izdvoji nešto preko 163 miliona dinara. Nevladine organizacije su donirane sa više od 35 miliona dinara, dok je za usluge po ugovoru Skupštine opštine predviđeno 11 miliona dinara. Iz ovogodišnjeg budžeta predviđeno je i finansiranje političkih stranaka i to za 2010, 2011. i deo ove godine, i to sa više od 1,8 miliona dinara. Za izbornu kampanju iz budžeta opštine Žabalj otišlo je 584 hiljade dinara. Za žabaljsku Turističku organizaciju su planirana sredstva u iznosu višem od 4,8 miliona dinara, od čega najviše odlazi upravo za plate zaposlenim radnicima i usluge po ugovoru. Za Fond za razvoj poljoprivrede, u čijem upravnom odboru sedi predsednik opštine, u 2012. godini je planirano izdvajanje preko 5 miliona dinara. Od ove sume za usluge po ugovoru je predviđeno preko milion dinara. U Žablju radi i Kancelarija za razvoj i evropske integracije, za koju su planirana budžetska sredstva u iznosu od 300 hiljada dinara. Kancelarija za podršku ruralnom razvoju u Žablju dobila je od opštine ove godine oko 1,3 miliona dinara, a najveći deo ovih para planiran je opet za usluge po ugovoru. I finansiranje Kancelarije za inkluziju Roma opštine Žabalj je takođe planirano i to u iznosu od preko 7,5 miliona dinara.

Prema popisu iz 2002. godine u Žablju živi 202 pripadnika romske nacionalne zajednice i oni čine 2,10 odsto žabaljskog stanovništva. U planu Kancelarije za njihovu inkluziju planirano je da se čak 6 miliona od dobijenog iznosa utroši na stavku „ostale donacije, dotacije i transfere“. Verske zajednice u žabaljskoj opštini su u ovoj godini trebale da dobiju 2,7 miliona dinara, dok je naprimer udruženje „Eko feniks“, čiji je predsednik Zoran Buzadžin, koji je ujedno bio na listi SNS za odbornike u SO Žabalj na prethodnim izborima, po planu trebalo da dobije 10 miliona dinara. Ovo udruženje nema ni svoj sajt, a Buzadžin je takođe i u Savetu MZ Žabalj.

U oktobru je predsednik opštine posetio i udruženje „Altruist“ u Žablju, koje se bavi problemima dece ometene u razvoju. Ovom prilikom Udruženju je donirano, kako je objašnjeno u skladu sa mogućnostima opštinskog budžeta, 50.000 dinara sa namerom da se poboljša položaj dece i omladine sa smetnjama u razvoju. Za lokalne televizijske i radio stanice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu od nešto više od 3,6 miliona dinara.

Za JKP „Čistoća“ je iz ovogodišnjeg budžeta planirano finansiranje od preko 18 miliona, dok je za „Vodovod“ planirano nešto ispod 6 miliona dinara. Predviđeno je i da Centar za socijalni rad i Dom za duševno obolela lica u ovoj lokalnoj samoupravi dobiju iz budžeta ukupno 17,9 miliona dinara.  Štab za izbeglice opštine Žabalj se takođe finansira iz budžeta, a predviđena sredstva za 2012. godinu iznose preko 4 miliona dinara. Iako se sredstva za izbeglice obezbeđuju u budžetu Republike preko Komesarijata za izbeglice, tako da opština ne bi trebalo da planira sredstva za ove namene, u opštini Žabalj postoji ovakav Štab, o kojem na zvaničnom opštinskom sajtu nema puno informacija.

Dom zdravlja u Žablju je po planu finansiranja za ovu godinu iz budžeta trebalo da dobije 4,9 miliona dinara, dok se za žabaljsku srednju školu iz budžeta dobilo 11,5 miliona dinara. Za osnovno obrazovanje u ovoj opštini planiralo se 38,3 miliona dinara. Za usluge kulture u Žablju se izdvaja 3,5 miliona dinara, dok je sport dobio 11 miliona. Najviše sredstava dobilo je javno preduzeće „Razvoj“ i to preko 96 miliona dinara. U Fond za zaštitu životne sredine planirano je da se utroši preko 17 miliona dinara, dok je za Fond solidarne stambene gradnje planirano tek 677 hiljada dinara.

Nezaposlenost problem broj jedan

Puno predizbornih obećanja – Čedomir Božić

Po dolasku na vlast, Čedomir Božić je izjavio da se smelo ušlo u nove projekte i programe koji treba ovu malu lokalnu samoupravu da izvuku iz anonimnosti,
i, što je najvažnije, da se značajno popravi slika o nezaposlenosti. Od kada je na toj funkciji, Božić može da se pohvali aktivnostima kao što su razgovori sa predstavnicima mesnih zajednica, nagrađivanje najboljih đaka odlaskom u akva-park ili na more, prijemima za uspešne sportiste, pomaganjem poljoprivrednicima, odlaskom na moto- skupove…

Po prvi put, opština Žabalj je dobitnik bronzanog priznanja od strane Udruženja za tržišne komunikacije Srbije, za svoj uspešan promotivni nastup. Dosta pažnje se posvećuje poljoprivredi, pa je tako Žabalj aplicirao za sredstva Pokrajine, koja je raspisala konkurs za dodelu sredstava namenjenih čišćenju kanala u ataru. Predsednik opštine u Vladi Vojvodine potpisao je ugovor, po kojem će sve četiri žabaljske mesne zajednice dobiti određen iznos kako bi se očistili kanali u ataru. U ovu akciju biće uloženo oko sedam i po miliona dinara, a pored opštinskih dva i po miliona, iste iznose će izdvojiti još i „Vojvodina vode“ i Pokrajina.

Najavljeni su i konkursi koji će tretirati angažovanje i opremanje poljočuvarskih službi, čija je vrednost oko 5 miliona dinara, potom i projekti navodnjavanja, kao i angažovanje opštine u izradi projekta navodnjavanja plodnih oranica, koji, kako je saopšteno, „može koštati i do 6 miliona dinara“. Opština Žabalj je preko svog Fonda za poljoprivredu obezbedila i kratkoročne kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom, u saradnji sa Bankom Intezom, ukupne vrednosti od 12 miliona dinara. Ova sredstva su namenjena upravo poljoprivrednicima, a najavljeno je da će banka odobriti oko 150 kredita.

Međutim, o investicijama je slabo bilo reči. Od opštinskih čelnika su stigle najave da će uskoro biti završena kanalizacija, kao i da će se privesti kraju radovi na fiskulturnoj sali u Gospođincima i na sportskoj hali u Čurugu. Ono što je ispunjeno jeste adaptacija više od 250 kvadratnih metara prostora u osnovnoj školi u Žablju. Vrednost ovih radova iznosila je oko 4,5 miliona dinara, a značajan deo sredstava je dobijen iz budžeta opštine.

Predizborna obećanja

U predizbornoj kampanji Demokratska stranka, čiji je kandidat Božić i bio, taksativno je nabrojala ono za šta će se zalagati ako bude na vlasti u ovoj opštini. Navedeno je da će se raditi na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta, odobravanju maksimalnih olakšica za domaće i strane investitore, formiranju opštinskog budžetskog fonda za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača, sufinansiranju zadrugarstva, posetama poljoprivrednim sajmovima, stručnom usavršavanju, stručnoj pomoći za dobijanje kredita i subvencija za poljoprivrednu proizvodnju. Najavljen je i završetak započetih investicija: kanalizacije, sportskih hala i školskih sala, trafo-stanica, kanala za odvođenje atmosferskih i podzemnih voda, industrijskih zona. Obećano je više ulaganja u zdravstvo za kupovinu savremene medicinske opreme, vozila i održavanje zgrada, potom poboljšanje kvaliteta komunalnih usluga, komunalne higijene i zaštite životne sredine. Spominjano je i uređenje obala reke Tise, uređenje Jegričke i razvoj seoskog i sportsko- rekreativnog turizma. Najavljena je i primena i kontrola mera energetske efikasnosti u javnim objektima, veća izdvajanja iz budžeta za pomoć socijalno ugroženim porodicama i licima, kao i novčana pomoć roditeljima za svako novorođeno dete. Demokrate su rekle da će opremiti osnovne i srednje škole savremenim nastavnim sredstvima i poboljšati prostorne uslove za kvalitetnije izvođenje nastave. Obećana su i veća ulaganja u kulturu i negovanje kulturnih tradicija i vrednosti, kao i razvoj masovne fizičke kulture i sporta. Na kraju, najavljena su i učestvovanja na konkursima koje raspisuju domaći fondovi i fondovi Evropske unije.

Najmlađi predsednik opštine

Čedomir Božić rođen je 1984. godine u Novom Sadu. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista, a svoje zvanje je stekao na Ekonomskom fakultetu u Subotici, na smeru finansijski menadžment i računovodstvo. Pre dve godine je završio master studije socijaldemokratije. Od 2009. godine radio je u Opštinskoj upravi Žabalj, na pozicijama koordinatora na projektu izrade Strategije razvoja Opštine Žabalj, IT administratora u Lokalnoj poreskoj administraciji, stručnog saradnika na poslovima za privredu i razvoj u Službi za finansije, ekonomiju i privredu, šefa Službe za privredu. On je i predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Žabalj.

Politički angažman je započeo u Demokratskoj stranci, gde je ujedno bio i predsednik Izvršnog odbora žabaljskog DS-a i član Opštinskog odbora Žabalj sve do 2010. godine. Ono što je, nakon njegovog izbora, označeno kao prioritet su izgradnja radne zone, o kojoj se godinama priča, kao i izgradnja kanalizacione mreže.

Socijalisti su upozoravali u svojoj kampanji da u Žabalj nisu usmerene investicije, da su skoro sve privredne grane zamrle, da naseljena mesta pustoše. Obećali su zalaganje da stanovništvo više ne bude siromašno, i da će sportski klubovi, kulturna udruženja, obrazovanje i zdravstvo dobijati više sredstava za rad. Ligaši su u svojoj kampanji nastupili sa sloganom „Zato što živim ovde“ i obećanjima da će Žabalj biti bezbedniji, uređeniji i čistiji, bolje vodosnabdevanje, kanalizaciju, brigu o socijalno ugroženima.

U Strategiji razvoja opštine Žabalj u periodu do 2014. godine navodi se da će se u ovoj opštini podsticati ekonomski razvoj kroz uređenje industrijskih zona, privlačenje domaćih i stranih investicija, razvoj malih i srednjih preduzeća, podsticanje razvojnih projekata u poljoprivredi, podsticanje razvoja turizma. Ciljevi Strategije su i povećanje energetske efikasnosti, podizanje nivoa pružanja svih komunalnih usluga, zaštita životne sredine, povećanje standarda građana, efikasna lokalna samouprava, promocija vrednosti EU, podsticanje razvoja javno-privatnog partnerstva.

Ovako opšta mesta ostavljaju prostora novom predsedniku opštine da ipak krene u realizaciju obećanog i isplaniranog. Neki od izazova koji su pred njim, a koji su definisani i u samom tekstu Strategije, jesu kako da obezbedi bolju razvijenost infrastrukture, organizovanost poljoprivrednika, bolju saradnju lokalne samouprave i privrede, kako da obezbedi decentralizaciju administracije, kako da poveća natalitet i slično.

Žana Majski (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!