- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Žabalj: U nadi za pomirenje

Na komemorativnom skupu u znak sećanja na nevine mađarske žrtve odmazde iz 1944/45 godine,  kod velikog betonskog krsta na nekadašnjem katoličkom groblju u Žablju koji je danas obrastao korovom, ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic rekao je okupljenima da su nakon nedavnog susreta predsednika Mađarske i Srbije u Budimpešti u toku pripreme da se učini gest koji će dovesti do pomirenja dva naroda. Po prvi put je, inače, ovakvom skupu sećanja u Žablju prisustvovao i predsednik opštine, Čedomir Božić, što je prema rečima jednog od organizatora skupa, Martona Matuške, za njih veoma značajno.

– Drago mi je da se ovo sećanje odvija prema hrišćanskom redu, molitvom i pevanjem, budući da mi se čini da priklanjajući se poretku hrišćanskog pomirenja možemo da prevaziđemo neprijatna iskustva i istoriju. Tri su preduslova za to: da nakon počinjenog greha krivac – koliko je moguće – ispravi posledice svog zločina. Kao drugi korak, da krivac u svom srcu iskaže pokajanje, da se iskreno pokaje za svoje grehe. Na trećem stepeniku, da skine šešir i priđe svom bližnjem i zatraži njegov oproštaj – rekao je Oskar Nikovic i pred okupljenima ocenio da smo, nakon bezmalo sedamdeset godina stigli dotle da će predstavnici oba naroda, razmišljajući hrišćanski, učiniti sva tri koraka.

– Sa naše strane, od strane naše nacije prva dva koraka smo već učinili, treba da ostvarimo i treći u vidljivoj i prepoznatljivoj formi. Tada možemo i od druge strane da očekujemo ove korake i sa zadovoljstvom mogu da najavim da je prilikom poslednjeg susreta dva šefa države došlo do takve ozbiljne namere za to i da su pripreme već u toku – kazao je ambasador Nikovic.

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić, prisustvujući ovakvom skupu kao prvi predstavnik lokalne samouprave, zahvalio je na pozivu i podsetio da je Žabalj višenacionalna zajednica i da se takav duh neguje, dodavši da svojim prisustvom dokazuje da je suživot moguć i da pred nevinim žrtvama Drugog svetskog rata i perioda koji mu je usledio „treba zajednički da se poklonimo“. – Treba da koračamo dalje, zajednički treba da gradimo bolju budućnost – poručio je predsednik žabaljske opštine.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!