- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ŽABALJ: SPS izbačen iz koalicije

Cenzus od pet odsto nisu prešli Srpski pokret obnove (SPO) Dveri i Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Nedugo nakon izbora usledila je i konstitutivna sednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru opštinskih čelnika. Umesto toga, odbornici su samo verifikovali svoje mandate i poručili da će važne odluke morati da sačekaju formiranje koalicije, najavljujući da će ona verovatno biti sačinjena po ugledu na više nivoe.

Međutim, već druga sednica pokazala je da će koaliciono partnerstvo biti sklopljeno između demokrata, ligaša i socijalista, kojim se u Žablju nastavila vladavina stranaka iz prethodnog mandata. Tom prilikom skupštinska većina je odlučila da će predsednik opštine biti Čedomir Božić, diplomirani ekonomista iz redova DS-a, a predsednik Skupštine opštine droktor somatologije Dragan Zlokolica iz LSV.

Lokalni mediji su preneli da je Božić (1984) najmlađi predsednik opštine Žabalj od uvođenja demokratije početkom 90-ih godina, a verovatno i jedan od najmlađih u Srbiji. Za zamenika predsednika opštine je izabran Sava Milićev (SPS).

Nakon promene vlasti u Novom Sadu u septembru, promena se desila i u Žablju, gde je odlučeno da SPS bude izbačen iz koalicije. Novu većinu u ovoj opštini danas čine osam odbornika DS-a, pet LSV-a i dva iz Bogate Srbije. Njih neformalno podržavaju dva odbornika PUPS-a i Jedinstvene Srbije. Umesto Milićeva, funkciju zamenika predsednika opštine, nakon promena, vrši Jova Bavarčić iz BS-a.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!