- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Žabalj: Ništa od novih investitora

Nakon prošlogodišnjih izbora sedam odborničkih lista dobilo je mandate za učestvovanje u radu opštinske Skupštine u Žablju. Najveći broj odbornika – osam – osvojila je Srpska napredna stranka. Odmah iza nje bila je Demokratska stranka sa jednim odbornikom manje, dok su po pet odbornika dobili Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije. Bogata Srbija, Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije u radu opštinske skupštine učestvuju sa po dva odbornika. Vlast u Žablju su prvo napravili demokrate, ligaši i socijalisti, da bi ubrzo iz nje SPS bio izbačen. Umesto socijalista opštinskoj većini priključili su se odbornici Bogate Srbije.

Vlast u Žablju danas i dalje predvodi demokrata Čedomir Božić. Njegov zamenik je iz redova Bogate Srbije (BS), Jovo Bavarčić. Predsednik opštine ima i tri pomoćnika i to Đorđa Milutinovića (BS), Radovana Plačkića, koji je na majskim izborima 2012. bio kandidat DSS-a za poslanika u Skupštini Vojvodine i Vitomira Lisicu (LSV). Predsednik Skupštine opštine Žabalj je Dragan Zlokolica iz LSV, a njegova zamenica je Milica Vislavski, koja je i predsednica opštinskog odbora PUPS-a. Ova stranka je odlučila da sa svojim odbornikom podrži vlast u Žablju. Opštinsko veće u ovom mestu ima 11 članova i čine ga: Boro Milić, Zdravko Siriški, Milica Milićević, Vladimir Čonkić, Branko Stajić (DS), Jovan Panić, Radivoj Blitvin, Predrag Nađalin, Stevan Slavnić (LSV), Slađana Voganjac (PUPS) i Aleksandar Zivčevski, koji je na prošlogodišnjim majskim izborima bio na zajedničkoj listi Srpske napredne stranke i Nove Srbije. Vlast u Žablju je stabilna.

Najmlađi gradonačelnik 

Predsednik opštine Čedomir Božić

Čedomir Božić (29) je najmlađi predsednik opštine u Srbiji. Sa 25 godina je počeo da radi u lokalnoj samoupravi, a prema njegovim rečima, njegove sposobnosti su prepoznali i članovi opozicije. On je naveo da je od stupanja na funkciju insistirao na tome da opština postane servis građana Žablja. Kaže da svoju politiku vodi tako da ona bude jednaka prema svima, bez obzira iz koje političke opcije dolaze, pa je tako prekinuo sa pređašnjom tradicijom fleksibilnog radnog vremena u opštinskoj upravi, uveo kartice kojima se zaposleni prijavljuju i odjavljuju sa posla i otpustio dva člana svoje stranke zbog neodgovornog rada. Ono što Božiću svi priznaju kao uspeh jeste nagrađivanje uspešnih mladih ljudi. Tako su prošle godine najbolji žabaljski srednjoškolci nagrađeni od opštine desetodnevnim letovanjem u Grčkoj, a najuspešnijim osnovcima je poklonjen odlazak u novosadski bioskop. Konsenzusom je izglasana i Odluka o pomoći zaposlenim trudnicama za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili u vezi sa komplikacijama u trudnoći, kojom zaposlena trudnica ostvaruje pravo na pomoć u visini razlike između iznosa naknade zarade koju ostvaruje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i pune plate.

Ono po čemu je Žabalj postao prepoznatljiv jeste uključivanje građana u rad lokalne samouprave. Po uzoru na Inđiju, i žabaljska lokalna samouprava uvela je Sistem 48 putem kojeg građani mogu prijavljivati svoje probleme, a svake srede to mogu učiniti i lično kod predsednika opštine. Sistem 48 podrazumeva prijem zahteva, kao i pitanja predsedniku opštine. Insistira se na komunikaciji građana sa predsednikom i sa javnim preduzećima. Transparentnost je upravo ono što i Čedomir Božić ističe u svom radu.

Zbog toga je i prilikom kreiranja budžeta za 2014. godinu na adrese svih stanovnika Žablja stigla anketa sa propratnim pismom, čijim popunjavanjem im se omogućuje da sami učestvuju u planiranju trošenja budžetskih sredstava i daju svoj predlog koji poslovi treba da budu prioritet u narednoj godini. Građani su pozvani i da se uključe u kreiranje lokalne Strategije za razvoj.

– Neophodno je uključiti sve zainteresovane strane u izradu strategije razvoja. To su, pored građana, nevladine organizacije, privredni sektor, i svi oni će biti uključeni kroz radne grupe. Ono što je najvažnije za Žabalj jeste rešavanje problema nezaposlenosti, odnosno ekonomski razvoj, koji će se ogledati kroz uređenje industrijske zone, razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj preduzetništva i, naravno, razvoj ruralnog turizma kroz razvoj postojećih prirodnih resursa – izjavio je Čedomir Božić. Prema njegovim rečima, Žabalj ima nekoliko prednosti. – Najvažnija je strateški položaj Žablja, koji se nalazi u samom centru Vojvodine i okružen je velikim centrima: Novim Sadom i Zrenjaninom, a Beograd je udaljen 80 kilometara. Granični prelazi su na 100 kilometara: Mađarska, Rumunija i Hrvatska. Prirodni resursi opštine se ogledaju u obradivom poljoprivrednom zemljištu na oko 32.000 hektara i vodotokovima reke Tise, Stare Tise i Jegričke.

Prema njegovim rečima, jedna od vrednosti, koju će promovisati Strategija razvoja opštine, jeste participacija građana, što je, kako je istakao, pokazano na primeru izrade budžeta za 2014. godinu. – Za akciju kreiranja budžeta odziv je bio značajan i to je izazvalo pozitivnu reakciju od strane građana, s obzirom na to da je prvi put u istoriji Žablja neko pitao građane kako da se troše budžetska sredstva. Prioritet su im bila radna mesta, ali i određena socijalna pitanja i rešavanje „sitnih“ problema – rekao je Božić. Na pitanje da li postoji opasnost da Strategija razvoja bude nerealno skrojena, Božić je odgovorio da kao predsednik opštine i u ime Opštinskog veća obećava svima onima koji su učestvovali u njenoj izradi da ovaj strateški dokument neće biti spisak lepih želja i da će to biti dokument koji će biti formulisan na osnovu trenutnog stanja i onog koje se očekuje u narednih pet do šest godina. On je istakao i da će se izveštaji podnositi na godišnjem nivou. Najavljeno je da će izrada Strategije biti gotova u toku 2014. godine.

Rukovodstvo opštine Žabalj je tokom prošle godine uradilo dosta na tehničkoj modernizaciji opštine pa su tako dobijena sredstva za postavljanje pet lokacija za besplatan pristup internetu, pored već dva urađena, a potom i za sprovođenje video nadzora u osnovnim školama u Žablju i Čurugu. Tokom prošle godine oko tridesetak Žabaljki je uspešno završilo i besplatnu obuku iz informatike.

Za sada bez investitora 

Dobar geografski položaj

Kapitalni projekti predviđeni budžetom opštine Žabalj za ovu godinu, za koje je predviđeno najviše sredstava, su izrada prostornog plana opštine i izmuljavanje obalskog pojasa kod reke Jegrička. Planirani su i zamena stolarije i postavljanje izolacije u srednjoj školi u Žablju, izgradnja trim staze, sportskog rekreativnog parka, sanacija vodovodne mreže u Žablju, izgradnja parking prostora u Gospođincima, postavljanja semafora, sanacija puta i drugi manji projekti. Vrednost najskupljeg kapitalnog projekta iznosi 13,4 miliona dinara. Poređenja radi, predviđeni rashodi za zaposlene u lokalnoj samoupravi iznose skoro 170 miliona dinara. Iz žabaljskog budžeta je planirano da se u ovoj godini izdvoji preko 47 miliona za naknade za socijalnu zaštitu, dok će oko 57 miliona biti izdvojeno za osnovno i srednje obrazovanje. Tokom ove godine najavljeni su i pregovori sa stranim investitorima, međutim o njihovom dolasku se kasnije nije pričalo. Čedomir Božić objasnio je građanima da je tokom prethodnih godinu i po dana u cilju privlačenja investicija započeta izrada neophodne planske dokumentacije kao što je Plan generalne regulacije Žablja, potom da je započeta izrada Strategije razvoja opštine Žabalj, te da je pokrenuto pitanje rešavanja imovinsko-pravnih odnosa u radnoj zoni Žabalj koja je glavni problem uređenja i stavljanja u funkciju radne zone. Božić je istakao i da su vođeni pregovori sa potencijalnim domaćim investitorima i investitorima iz Kine, Italije, Slovačke, Nemačke. Međutim, zvanični podaci govore da u pogledu privlačenja investicija nije bilo konkretnih rezultata.

U opštini Žabalj je fomirano i novo Javno preduzeće Usluge. Iz Odluke o budžetu za 2014.godinu vidi se da je masa sredstava za plate zaposlenima u javnoj upravi u ovoj opštini povećana za skoro tri miliona dinara u odnosu na 2013.godinu. Stopa nezaposlenosti u opštini Žabalj je 23,14 odsto, a poslednji podaci pokazuju da je u ovoj opštini 4.215 ljudi bez posla. Glavni infrastrukturni problemi žabaljske opštine su i dalje neuređeni putevi i njihovo održavanje, kao i neizgrađena kanalizaciona mreža.

A šta kaže opozicija?

Sa postignutim rezultatima kojima se predsednik opštine Žabalj hvali, nije se složio Mirko Osadkovski, potpredsednik žabaljskog mesnog odbora Srpske napredne stranke, koja je u opoziciji. Prema njegovim rečima, skoro celokupni budžet opštine Žabalj odlazi u MZ Čurug. – Predizborni program nije ni blizu ispunjen, a što se zapošljavanja tiče tu su neprevaziđeni, za svoje „rukopodizače“ spremni su i da izmišljaju radna mesta. Naći posao u opštini Žabalj je moguće samo ako ste član DS-a ili ste im lojalni na sednicama Skupštine opštine – istakao je Osadkovski. Prema njegovim rečima, predsednik opštine Žabalj imao je i dobrih poteza u svom radu, kao što su podela paketića najmlađima i prijem uspešnih sportista i učenika. Sve ostalo, kako kaže, može se svrstati u već pomenute kritike. Osadkovski je dodao i da je bilo investicija u opštini, ali da ih čini pet ležećih policajaca u ulici kojom ne može da se prođe od rupa, a da je škola od njih udaljena oko dva kilometra.

Grb Žablja

Na pitanje kako komentariše to što je građanima upućen poziv da učestvuju u izradi budžeta za narednu godinu i Strategije razvoja opštine, Osadkovski je upitao kako se može komentarisati nešto što se ne vidi i ocenio da se radi o još jednom marketinškom triku DS-a. On je dodao i da se po pitanju Strategije, koja postoji samo na papiru, ništa ne radi. On  je istakao i da SNS nije uključen u izradu opštinskih dokumenata. – Svesni ste da ono što dolazi od opozicije nikad ne prođe – napomenuo je Osadkovski, koji je kritikovao i rad rukovodstva svoje partije u Žablju.

– Opštinski odbor SNS u Žablju svojim delovanjem kao opoziciona stranka ne čini apsolutno ništa da bi stala na put sadašnjem rukovodstvu opštine. Rad predsednika Opštinskog odbora SNS je blago rečeno nikakav. Svakoga ko mu uputi kritiku napada i sistematski udaljava od rada stranke. Sastanci se ne održavaju uz komentar da nema o čemu da se razgovara – ističe Osadkovski. On je dodao i da je o svemu obavešten i Glavni odbor stranke, kojem su predati potpisi za smenu predsednika opštinskog odbora stranke. Osadkovski očekuje da će u ovoj godini biti formirano novo rukovodstvo stranke u opštini Žabalj. – Tako bismo spremni dočekali da nam se da šansa za rad. Novi ljudi su spremni za rad i poboljšanje uslova za rad svih stanovnika opštine Žabalj. Spremni smo na razgovor sa svima koji žele da vide opštinu Žabalj na mnogo višem nivou nego do sada. Imamo planove, imamo kontakte, što je najvažnije: imamo mogućnost – zaključio je Osadkovski, koji je dodao da nezadovoljnih ima čak i unutar lokalnog DS-a.

Opozicija je zamerila predsedniku opštine i donaciju Demokratskoj stranci. Na fotografiji koja je postavljena na društvenim mrežama postavlja se pitanje da li su donaciju od 300.000dinara ustvari donirali građani opštine. Predsednik opštine se nije oglašavao povodom ovih navoda.

S obzirom na to da u prethodnih godinu i po dana u opštinu Žabalj nisu stigle investicije, stiče se utisak da je najvredniji poslodavac bila lokalna administracija koja je broj radnika povećala za više od 40 ljudi od kada je stupila na vlast, što je i glavna zamerka opozicije. Ipak, tehnička modernizacija Žablja i nagrađivanje mladih ljudi je nešto po čemu se ova vojvođanska opština izdvaja od većine drugih.

Maja Živanović 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje)

Podelite ovu stranicu!