Za vikend Svetsko prvenstvo u šorama u Tomaševcu

Banatske šore su stari čobanski sport, koji pomalo podseća na banatsku varijantu bejzbola, ali su pravila autentična

20. jun 2017

Svetsko prvenstvo u banatskim šorama, 17. po redu, biće održano idućeg vikenda, od petka do nedelje, u mestu Tomaševac u blizini Zrenjanina.

“Ekipe iz Srbije i Rumunije pokušaće da dokažu ko je najbolji. Višednevna takmičenja narednog vikenda okupiće i brojne posmatrače, ljubitelje ovog interesantnog sporta”, saopštili su danas organizatori.

Dodaje se da je cilj da se održavanjem takmičenja sačuva ovaj sport od zaborava, dodatno obogati turistička ponuda Banata i promovišu zdravi stilovi života.

Banatske šore su stari čobanski sport, koji pomalo podseća na banatsku varijantu bejzbola, ali su pravila autentična.

Ekipa koja napada udara palicom, a da bi se ponovo udaralo mora da napravi poen. Poen se pravi tako što igrači istrčavaju od prve do druge baze i nazad, a ekipa koja se brani pokušava da pogodi loptom igrača koji pretrčava. Ako ga pogode, ekipe menjaju mesta.

Za taj sport Banaćani kroz legendu tvrde da ga je naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin preneo sa domaćih livada u SAD i da je od njega nastao i bejzbol.

U Sportskom savezu Srbije banatske šore su klasifikovane kao tradicionalni sport.

Veliki ljubitelj banatskih šora je Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je inače poreklom iz Tomaševca. Kostreš je i sudija u banatskim šorama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga