Za uređenje kanalske mreže 1,25 milijardi dinara

Kaeda se sve sabere, to je tek osam odsto od 20.000 km kanalske mreže

17. okt 2013

Za radove na uređenju kanalske mreže u Vojvodini, čija bi prva faza trebala biti gotova do kraja građevinske sezone, izdvojeno je ukupno oko 1,25 milijardi dinara zajedničkim sredstvima JVP Voda Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalnih samouprava.

Za ove radove u prvj fazi izdvojeno je oko 916 miliona dinara, a u programu su učestvovale 183 mesne zajednice, 32 opštine i šest gradova, saopštilo je JVP Vode Vojodine.

Dužina kanalske mreže na kojoj se radovi izvode, iznosi 1.130 km, od čega je do sada završeno oko 862 km, odnosno 76 odsto planiranog posla.

Odabir kanalske mreže za saniranje određen je na osnovu prioriteta u potrebama korisnika, a na kanalima su između ostalog čišćeni propusti, sečeno je granje i šiblje, urađeno je tarupiranje i izrada cevastih propusta, a u nekim opštinama sanirani su mostovi, ćuprije i brane.

Danas su potpisani ugovori između JVP Voda Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u vrednosti od 580 miliona dinara, čiji će najveći deo, više od 300 miliona, biti namenjen drugoj fazi uređenja kanalske mreže.

Radovi druge faze će biti izvedeni u 75 mesnih zajednica, a trebalo bi da bude rekonstruisano dodatnih 480 km kanalske mreže.

Kako se navodi u saopštenju Voda Vojvodine, kada se saberu svi radovi ugovoreni prošle i ove godine, to je jedva osam odsto od ukupno 20.000 km kanala za odvodnjavanje u Vojvodini.

Čišćenje i obnova postojećih i izgradnja novih kanala pomoći će funkcionisanju sistema za odvodnjavanje, zaštiti stambenih naselja i poljoprivrednog zemljišta.

Dodeljena sredstva za unapređenje turizma u Banatu

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodelio je danas 3,5 miliona dinara banatskim opštinama i gradovima za unapređenje turizma u ovom kraju.

Opštine Kovačica, Opovo i Žitište je dodeljeno po 3 miliona dinara, dok je grad Pančevo dobio 500.000 dinara, kojima će biti sufinansirani projekti planskog uređenja turističkih tematskih celina.

Opština Kovačica će sredstvima finansirati projekat pod nazivom ,,Riznica turizma – objedinjavanje turističke celine“, kojim će biti uređen ulični i dvorišni prostor turističko-poslovnog centra oko Galerije naivne umetnosti.

Opština Opovo je sredstva namenila uređenju sportsko-rekreativnog kompleksa izgradnjom drugogo dela kompleksa sa jezerom, a u Pančevo će biti realizovan projekat ,,Starčevo – Neolitska prestonica“, kojim će biti obnovljen arheološki lokalitet.

Prvi deo sredstava iz ovog konkursa već je dodeljen Vršcu, Beloj Crkvi, Irigu i Sremskim Karlovcima, drugi je dodeljen danas u Kovačici, a deo je namenjen i Beočinu i Bečeju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga