Za Teslin muzej skupili milijun dolara u devet dana

Kampanja nazvana 'Izgradimo već jednom Teslin muzej' (Let's Build a Goddamn Tesla Museum), kojoj je cilj bio prikupljanje sredstava za otkup Teslinog laboratorija pored New Yorka i uređenje muzeja, nadmašila je sva očekivanja

28. avg 2012

U samo devet dana pokretač projekta, strip-portal The Oatmeal, prikupio je oko 1,1 milijun dolara, znatno više nego što je bilo potrebno.

‘U devet dana uspjeli smo prikupiti više od milijun dolara za kupnju starog Teslinog laboratorija, a uz sredstva koja je osigurala savezna država New York imamo 1,85 milijuna dolara’, objavila je nedavno popularna stranica. ‘Na samom vrhuncu kampanje na platformu za prikupljanje Indiegogo svaki sat je stizalo oko 27.000 dolara, čime je vjerojatno postavljen svojevrstan rekord.’

Kao što smo već pisali, sadašnji vlasnik posjeda na kojem je Tesla namjeravao konstruirati toranj koji bi služio kao komunikacijski centar te planirao testirati mogućnosti bežičnog prijenosa struje prodavao je nekretninu po cijeni od 1,6 milijuna dolara. Organizatori kampanje trebali su osigurati polovicu – 850.000 USD – a drugu polovicu obećala je dati savezna država New York. Za kupnju posjeda bile su zainteresirane i lokalne građevinske tvrtke koje su planirale srušiti Teslin laboratorij i ondje napraviti stambeno naselje.

Utemeljitelj Oatmeala, Matthew Inman, kaže da će za potpunu obnovu i uređenje muzeja u laboratoriju Wardenclyffe trebati još dosta sredstava pa će se kampanja nastaviti svih 45 dana. Do utorka ujutro prikupljeno je 1,144 milijuna dolara, a za kampanju su ostala još 33 dana.

Slavni toranj Wardenclyffe

Tesla je u Shorehamu kraj New Yorka 1901. godine kupio zemljište površine 81 ha i na njemu izgradio laboratorij i toranj visok 57 metara. Nažalost, toranj nije dovršen, a Tesla nikada nije uspio testirati neke od svojih teorija. Godine 1904. jedan od glavnih investitora, J. P. Morgan, prekinuo je financiranje projekta. Genijalac iz Smiljana zapao je u dugove, a toranj je srušen 1917. Neki povjesničari smatraju da je propast projekta, uz požar u njujorškom laboratoriju u kojem je 1895. izgubio gotovo svu opremu, zabilješke i nacrte, pridonijela Teslinom psihičkom slomu i depresiji.

Imanje je 1939. kupila tvrtka Peerless Photo Company, a u narednih nekoliko desetljeća u rupe na njemu odlagana je zagađena voda. Sadašnji vlasnik, belgijska korporacija Agfa, koja ga je kupila 1970-ih, u čišćenje je uložila velika sredstva, navodno više desetaka milijuna dolara. Raščišćavanje je konačno dovršeno u svibnju ove godine, a imanje je ponuđeno na prodaju.

Tesla kao ikona

Tesla je nesumnjivo bio jedan od najvećih izumitelja svojeg vremena; prema riječima njegova nešto mlađeg suvremenika, gradonačelnika New Yorka Fiorella La Guardije, bio je jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Neki od njegovih patenata, poput izmjenične struje i radioaparata, bili su uistinu revolucionarni.

No Tesla je veliku popularnost stekao i nekim prilično ezoteričnim vizijama. Jedna od njih je poznata ideja da bi se cijeli svijet mogao koristiti besplatnom i gotovo neograničenom električnom energijom iz atmosfere koja bi se u kućanstva dopremala bežičnim putem. U 70-im godinama života Tesla je zapisao: ‘Moći ćemo osvijetliti cijelo noćno nebo, a jednoga dana slat ćemo je u gotovo neograničenim količinama na druge planete.’ Mnogi njegovi obožavatelji danas vjeruju da se ovaj san nije ostvario samo zato što je bio protivan interesima velikih energetskih lobija. Neki njegovi sljedbenici, prije svega oni iz Srbije, nedavno su čak pokrenuli kampanju da ga pravoslavna crkva proglasi svecem.

(Nenad Jarić Dauenhauer, Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga