Za Srbiju bez straha: Imenovati RIK u skladu sa zakonom

Od 17 stalnih članova RIK-a, čak 12 su pripadnici partija koje podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića

14. mar 2017

Grupa građana „Za Srbiju bez straha“, koja je kandidovala Sašu Jankovića za predsednika Srbije, podnela je danas zahtev Skupštini Srbije za sazivanje sednice i imenovanje stalnog sastava Republičke izborne komisije (RIK) u skladu sa zakonom.

U saopštenju za javnost navodi se da je zatraženo da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakaže sendicu u najkraćem roku, da se na sednici donese odluka o razrešenju članova i zamenika članova stalnog sastava RIK-a i imenuju novi.

Članice pravnog tima Saše Jankovića u RIK-u, Vesna Rakić Vodinelić i Ljiljana Benać Šantić, ranije su ukazale na kršenje odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika, koje predviđaju da nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne može da ima više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovođenje izbora.

Od 17 stalnih članova RIK-a, čak 12 su pripadnici partija koje podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića, čime se u sumnju dovodi regularnost izbora i odluke koje u izbornom procesu RIK bude donosio, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga