Za saniranje Fukushime 100 milijardi evra

Troškovi saniranja nuklearne elektrane u Fukushimi, koji uključuju dekontaminaciju i plaćanje odštete žrtvama, mogli bi dosegnuti i 100 milijardi eura, što je dvostruko više od predviđene svote

07. nov 2012

Katastrofa u Fukushimi, najteža od nuklearne katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986., prouzročila je emisiju znatne količine radioaktivnih sastojaka u zrak, u tlo i u vodu u regiji te je stotine tisuća stanovnika prisilila da napuste domove.

Svotom od 100 milijardi eura neće se uspjeti pokriti trošak popravka četiriju uništenih reaktora od ukupno šest koliko ih nuklearka ima. Ta bi operacija mogla potrajati oko 40 godina, a za sanaciju će biti potrebno izraditi nove tehnologije te osigurati naobrazbu nekoliko tisuća stručnjaka.

„S članovima vlade morat ćemo razgovarati o tome što je sve potrebno, u skladu s različitim scenarijima“, rekao je Kazuhiko Shimokobe, predsjednik Tepca, tvrtke u čijem je vlasništvu nuklearka. Kao znak dobre volje tvrtka je obećala da će, u idućih deset godina, osigurati više od 33 milijarde eura.

(Tportal)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga