Za pet odsto manje srednjoškolaca u Vojvodini

Smanjen broj đaka koji nastavu pohađaju na srpskom i mađarskom, a naročito na rusinskom jeziku

15. jan 2014

U srednje škole u Vojvodini u tekućoj školskoj godini upisano je za 5,17 odsto manje učenika nego u prošloj školskoj godini, saopštila je danas Vlada Vojvodine.

U srednje škole je ukupno upisano 17.605 đaka. U srednjim školama u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, broj upisanih učenika je za 4,93 odsto manji nego prethodne školske godine, navodi se u saopštenju.

Manje srednjoškolaca upisano je i srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskom jeziku, za 5,18 odsto, i na rusinskom jeziku – 23,33 odsto.

Broj novoupisanih srednjoškolaca u srednjim školama u kojima se nastava izvodi na slovačkom jeziku veći je za 13,34 odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu, a više učenika upisano je i u škole kojima se nastava izvodi na rumunskom., za pet odsto, i na hrvatskom jeziku, za deset odsto.

U prvi razred 71 srednje škole u Vojvodini, u školskoj 2013/2014. godini, upisano je 265 učenika romske nacionalnosti, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za 6,69 odsto.

Nastava na dva jezika realizuje se u Vojvodini u 37 srednjih škola: u 32 na srpskom i mađarskom jeziku, u dve na srpskom i slovačkom jeziku, u dve na srpskom i rumunskom jeziku i u jednoj na srpskom i rusinskom jeziku).

Nastava na jednom jeziku realizuje se u 80 škola: u 78 na srpskom i u dve na mađarskom jeziku, piše u saopštenju.

Pored srpskog, u Vojvodini su u službenoj upotrebi i mađarski, hrvatski, rumunski, rusinski i slovački jezik.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga