Za novu opremu bolnici u Kikindi 26 miliona dinara

Odobreni iznos omogućiće nabavku preko potrebnih medicinskih aparata

16. feb 2015

Opšta bolnica u Kikindi biće u prilici da tokom 2015. godine nabavi novu medicinsku opremu, čija je ukupna vrednost oko 26 miliona dinara, koje će obezbediti Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Kako prethodnih godina ta kikindska zdarvstvena ustanova nije dobijala značajnija sredstva za zanavljanje opreme, odobreni iznos omogućiće nabavku preko potrebnih medicinskih aparata za više odeljenja u okviru kikindske Bolnice.

„Postupak javne nabavke je pri kraju, a najduže u naredna tri meseca očekujemo i prebacivanje sredstava. Odobrenim sredstvima pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja, kikindska Opšta bolnica biće u prilici da obezbedi nov laparaskopski stub za hirurške i ginekološke operativne procedure, set endoskopskih instrumenata za urologiju, medicinsku opremu namenjenu uglavnom za operacini blok i intenzivnu negu, nov gastroskop sa video procesorom i elektrohiruršku jedinicu za hirurške operacije, kao i ultrazvučni aparat sa dve sonde-konveksnom i lineranom, namenjen Odeljenju radiologije Zahvaljujući sredstvima koja su nam odobrena u Upravi za kapitalna ulaganja, dobar deo važne, sofisticirane i skupe opreme uspećemo da zanovimo. Zasposleni u Opštoj bolnici u Kiikndi i, pre svega, pacijenti, imaće na raspolaganju modernu medicinsku opremu, viši nivo zdravstvene zaštite i usluga“, objašnjava dr Milan Mitrić, direktor Opšte bolnice u Kikindi.

Pored najavljenog značajnog zanavljanja medicinske opreme , kikindskoj bolnici će u narednom periodu prioritet biti završetak operacinog bloka i nabavka sterilizitarora većeg kapaciteta, kao i eventulana nabavka manjeg plazma sterilizatora. Ono što je takođe plan je završetak digitalizacije u okviru Službe za radiologiju, a bila bi od značaja i kupovina klasičnog rendgena.

Najveći problem u Opštoj bolnici u Kikindi je dotrajali CT aparat. Naime, prethodnih meseci postojeći skener nije bio u upotrebi.

„Naš skener je star 11 godina i repariran je više puta. Nedavno je završen još jedan proces reparacije, koja je bila i skupa, zahtevna i dugotrajna. U tom kompleksnom poslu da CT aparat ponovo bude u funkciji imali smo pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Kupovina novog skenera, što je za samu Bolnicu preambiciozna investicija, jedan je od prioriteta u 2015. godini, a nadmo se da ćemo u tome imati podršku nadležnih institucija“, naglašava direktor kikindske Bolnice.

Ako tome dodamo da je skener u Opštoj bolnici u Kikindi i jedini skener u Severnobanatskom regionu, a da, prema proceni stručnjaka može da bude u funkciji još najviše godinu-dve dana, od velikog je značaja da se u tom periodu iznađu sredstva za nabavku novog CT aparata neophodnog kikindskoj bolnici i pacijentima na čitavoj teritoriji Okruga.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga