- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Za nepune dve godine 280.000 novih državljana Mađarske

Od početka primene Zakona o pojednostavljenom sticanju mađarskog državljanstva za nepune dve godine 280.000 građana dobilo je državljanstvo te susedne zemlje, izjavio je ministarski komesar za pitanja državljanstva Tamaš Vecel.

Vecel je rekao da su mađarski organi primili 340.000 molbi za dodelu državljanstva Mađarske, od čega je pregledano 305.000.

„Zainteresovanost za sticanje mađarskog državljanstva ne jenjava“, rekao je Vecel, a prenosi portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Dodao je da je većina novih državljana Mađarske ostala u svojim rodnim mestima van matice, a deo onih koji su stekli mađarsko državljanstvo po pojednostavljenom postupku već je boravio u Mađarskoj od ranije.

U Vojvodini je sve više privatnih škola za učenje mađarskog jezika, pošto je poznavanje tog jezika jedan od glavnih preduslova za dobijanje državljanstva Mađarske.

U samoj Mađarskoj izmenjen je i zakon o izborima, pa je državljanima van matice omogućeno da glasaju na izborima, ukoliko se prethodno registruju za to.

(www.vajma.info)

 

Podelite ovu stranicu!