Za mart najavljena smena rukovodstva Novosadskog sajma

U državnom vlasništvu nalazi se 43 odsto akcija Novosadskog sajma, ali ove akcije trenutno niko nema pravo da zastupa

21. feb 2013

Privredni sud u Novom Sadu doneo je rešenje kojim se nalaže da vanredna Skupština akcionara Novosadskog sajma bude održana 14. marta.

Time je uvažena žalba malih akcionara i Grada Novog Sada koji su prethodno tražili sazivanje vanredne skupštine na čijem dnevnom redu će biti smena kompletnog rukovodstva, jer su nezadovoljni sadašnjim funkcionisanjem Novosadskog sajma.

Za predsedavanje vanrednom skupštinom imenovan je predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad Dragan Lukač, koji slovi da nakon konstituisanja novog Upravnog i Nadzornog odbora bude imenovan za novog direktora sajma umesto Gorana Vasića.

Vasić nije želeo da komentariše ovakav sled događaja, ali je rekao „da bi se jako loše osećao da u takvom ambijentu vodi kuću, sa krajnje nedefinisanom vlasničkom strukturom“.

„U međuvremenu su protiv sazivanja sednice izražene žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, ali je pritiskom Grada izdejstvovano da se ipak istakne sazivanje Skupštine, ne sačekavši odluku Apelacionog suda“, rekao je Vasić agenciji Beta.

U vlasničkoj strukturi Novosadskog sajma 22 odsto akcija je u vlasništvu Grada, 24 odsto kapitala u vlasništvu je kompanija, a 11 odsto akcija u rukama malih akcionara.

U državnom vlasništvu nalazi se 43 odsto akcija Novosadskog sajma i ove akcije trenutno niko nema pravo da zastupa zato što je njihov status još uvek nerešen.

Vlada Vojvodine nedavno je ponovo uputila zahtev Vladi Srbije da joj poveri na upravljanje društveni kapital ovog preduzeća. Prethodno je republička vlada decembra 2009. odlučila da se 43 odsto akcija pretvori u državno vlasništvo, ali odluka nije do kraja sprovedena.

Vasić je naveo da je Grad bio upozoren da treba sačekati prenos društvenog kapitala na AP Vojvodinu, jer je loše da se u takvoj atmosferi održava vanredna skupstina.

„Ukoliko se u međuvremenu nešto ne desi, 14. marta imaćemo Skupštinu akcionara sa okrnjenim kvorumom i legitimitetom, jer neće biti predstavnika 43 odsto kapitala, ujedno i najvećeg akcionara Novosadskog sajma“, rekao je Vasić i dodao da bi najbolje bilo da se u političkom dijalogu preduprede eventulani kasniji sudski sporovi.

Direktor Novosadskoj sajma tvrdi da zakon nije mogao ni da predvidi situaciju u kojoj najveći akcionar nije definisan i da su inicijatori sazivanja vanredne skupštine iskoristili tu zakonsku prazninu.

„Ona je protiv logike kapitala, ali za njeno održavanje ne postoji izričita zakonska zabrana. Zna se da u upravljanju bilo kojim akcionarskim društvom učestvuju akcionari srazmerno snazi izraženoj u broju akcija, a u ovom slučaju neko koristi prazan prostor u prenosu vlasništva da bi zaposeo kompaniju“, ocenio je Vasić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga