Za energetiku u Vojvodini novih 30 miliona dinara

Očekivane uštede su od 30 do 50 odsto

29. okt 2015

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete u lokalnim samoupravama.

U saopštenju biroa Pokrajinske vlade objašnjava se da je vrednost potpisanih ugovora 22 miliona dinara, a da su sredstva po konkursu dobili Titel, Nova Crnja, Pećinci, Subotica, Sremski Karlovci i Bečej. U saopštenju se dodaje da su takođe potpisani i ugovori sa četrnaest poljoprivrednih gazdinstava za sufinansiranje projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima. Za taj konkurs, dodaje se, izdvojeno je 8,8 miliona dinara.

Nenad Stanković je podsetio da je trenutno raspisano sedam konkursa, a rok za njihovo zatvaranje je krajem oktobra.

Kako se navodi, Stanković je rekao da se prilikom prijavljivanja na konkurse obavezno povede računa o konkursnoj dokumentaciji, koja mora biti potpuna. Drugi faktor zbog kojeg se projekti ne mogu prihvatiti, napomenuo je, je nemogućnost da se obezbedi najmanje 20 odsto finansijskih sredstava, s obzirom da Sekretarijat dodeljuje 80 odsto sredstava od ukupne cifre neophodne za realizaciju projekta.

On je naveo da je dosadašnja praksa pokazala da lokalne samouprave i javne ustanove nisu dovoljno osposobljene da pripreme kompletnu dokumentaciju, što je zabrinjavajuće ako se uzme u obzir činjenica da je za povlačenje sredstava iz IPA fondova, prekograničnih i pretpristupnih fondova sama metodoligija veoma komplikovana.

„Kada je reč o samim konkursima, jedan od uslova je da svaki projekat treba da obuhvata i segment uštede energije. Zavisno od projekata i od samih konkursa, očekivane uštede su od 30 do 50 odsto kada je upitanju, na primer, štedljiva rasveta. Vreme povratka investicija je od pet do sedam godina“, objasnio je pokrajinski sekretar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga