Za deset godina u Srbiji ubijeno 327 žena

Samo 2015. godine centrima za socijalni rad prijavljeno je skoro 19.000 slučajeva nasilja nad ženama

23. nov 2016

U prethodnih deset godina u Srbiji je ubijeno 327 žena u slučajevima rodnog nasilja, a samo 2015. godine centrima za socijalni rad prijavljeno je skoro 19.000 slučajeva nasilja nad ženama, rečeno je danas u debati u Beogradu „Kakav je odgovor na nasilje“.

Na skupu priredjenom povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da je neravnopravnost žena suština problema.

„Svake godine duplira se broj prijava nasilja nad ženama, od kojih se 46 odsto odnosi na fizičko, 30 na psihičko, a ostatak na verbalno i druge vrste nasilja. Ali, čak i da imamo savršen sistem zaštite od nasilja u porodici, ostaće suštinski uzrok nasilja, a to je duboko utemeljena rodna neravnopravnost“, kazala je poverenica.

Ona je rekla da su, pored efikasnog sistema zaštite, u borbi protiv nasilja nad ženama ključni ukazivanje na „rodne uloge“ i promena kulturnih obrazaca.

„Teret rodne uloge ne pritiska samo žene, već i muškarce. Moramo menjati kulturne obrasce jer deca gledaju kako se ponašaju oni koji s njima žive“, ocenila je Brankica Janković.

Dodala je da predloženi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je upravo u skupštinskoj proceduri, predstavlja pomak, ali postoji i opasnost da „opet“ izostane adekvatna primena propisa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga