#YUDOM – jugoslovensko kućno nasleđe

Uveren da je svako tokom izolacije zbog pandemije korona virusa, spremajući kuću, pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda, Muzej Jugoslavije poziva sve da se priključe virtuelnoj izložbi u nastajanju

25. apr 2020

Muzej Jugoslavije u Beogradu poziva publiku iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države da pronađe jugoslovensko nasleđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participativne virtuelne izložbe #YUDOM.

Uveren da je svako tokom izolacije zbog pandemije korona virusa, spremajući kuću, pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda – limenu kutiju C kafe u kojoj je stajala vegeta, belu šolju sa plavom bordurom, Iskrin telefon, dedine značke, mamine espadrile kupljene u Trstu i sl, Muzej Jugoslavije poziva sve da se priključe virtuelnoj izložbi u nastajanju tako što će zabeležiti predmete kamerom, podeliti fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označiti (tagovati) Muzej Jugoslavije na Fejsbuku, Instagramu i Twitteru.

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije doprineće akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su deo muzejske kolekcije. Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku Iskra, koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

“Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku”, naveli su u Muzeju Jugoslavije povodom projekta #YUDOM, započetog pre dve nedelje u okviru onlajn programa #OSTANIUMUZEYU.

Deo predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nisu izloženi u okviru stalne postavke, pa publika u okviru tog projekta ima priliku da ih prvi put vidi u virtuelnom okruženju.

Muzej Jugoslavije, inače, najavio je početak rada sa publikom u redukovanom obimu od sledeće nedelje, nakon Preporuke Ministarstva kulture i informisanja o otvaranju muzeja, galerija, arhiva i biblioteka, zatvorenih sredinom marta zbog pandemije novog korona virusa.

Budući da je u pitanju muzejski kompleks i veliki sistem, koji je do uvođenja vanrednog stanja primao više od 130.000 posetilaca godišnje, potrebno je uraditi pripreme u skladu sa svim propisanim merama Vlade Srbije koje se odnose na zaštitu zdravlja i bezbednosti posetilaca, kao i zaposlenih, rečeno je portalu SEEcult.org u Muzeju Jugoslavije, čiji će posetioci za sada moći da obiđu muzejski park sa skulpturama i Kuću cveća dva puta nedeljno (utorkom i četvrtkom od 10 do 14 časova).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga