YUCOM zahteva reakciju države zbog rasizma u Sirči

Meštani Sirče organizovali su protest jer se protive doseljavanju Roma sa Kosova

23. jul 2014

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM osudio je danas ponašanje meštana sela Sirča, kod Kraljeva koji su protestovali protiv doseljavanja Roma sa Kosova u njihovo selo i od državnih organa zahteva adekvatnu reakciju.

YUCOM je tim povodom uputio otvoreno pismo Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa zahtevom da opštinama izda smernice o postupanju prema Romima izbeglim sa Kosova.

YUCOM, takođe, zahteva da Ministarstvo sankcioniše diskriminatorsko ponašanje i govor mržnje usmeren prema romskoj nacionalnoj manjini, licima izbeglim sa Kosova i Metohije, kao i nevladinim organizacijama koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava.

„Želimo da upozorimo opštinu Kraljevo, kao i mesnu zajednicu Sirča da ovaj slučaj predstavlja ozbiljno ugrožavanje ljudskih prava pripadnika romske nacionalne manjine, koji daje izuzetno loš primer drugim opštinama i mesnim zajednicama“, kaže se u saopštenju YUCOM-a.

Izjava predsednika mesne zajednice sela Sirča Mladena Vasiljevića, u kojoj navodi da meštani nemaju „ništa protiv Roma, posebno ne prema starosedeocima, odmah tu preko Morave, sa kojima su i do sada imali dobru saradnju, već protiv ovakvog načina naseljavanja romskih izbeglica sa Kosmeta“, je nedopustiva iz više razloga.

Na ovaj način, kako kažu u YUCOM-u, Romi izbegli sa Kosova se dvostruko viktimizuju i stavljaju u vrlo nepovoljan položaj sa svešcu da su nepoželjni u sredini u kojoj treba da otpočnu novi život nakon izbeglištva.

Pored toga, isticanje da romske kuće kupuju „tajne nevladine organizacije“ samo produbljuje inače agresivno raspoloženje prema braniteljima ljudskih prava.

Navedenim izjavama predstavnici lokalne samouprave zloupotrebljavaju poziciju na kojoj su i šire ideje koje su nespojive sa tolerancijom i poštovanjem različitosti.

YUCOM podseća, kako Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, tako i opštine da je rasna diskriminacija zabranjena Ustavom Srbije, Zakonom o zabrani diskriminacije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i nizom drugih medunarodnih dokumenata koje je Srbija ratifikovala i koje je dužna da primenjuje.

„Ova lica su punopravni gradani Srbije i imaju pravo da žive u kućama koje su otkupili, a od državnih organa ocekujemo da im to pravo omoguće, kao i da spreče i sankcionišu diskriminaciju po osnovu rase, vere, porekla, kao i drugih ličnih svojstava, kako bi pripadnici romske nacionalne manjine, koji su izbegli sa Kosova, mogli neometano da žive u svojim domovima“, kaže se u saopštenju YUCOM-a.

Meštani Sirče kod Kraljeva organizovali su protest u ovom selu, jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili, za šta postoji i kupoprodajni ugovor.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga