YUCOM: U ekspozeu ničeg konkretnog o vladavini prava i ljudskim pravima

"U Srbiji se dugo vodi medijska kampanja protiv ljudskih prava i organizacija koje se njima bave"

30. juna 2017

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM ocenio je danas da je sadržina ekspozea nove premijerke Srbije Ane Brnabić je bila više tehnička, nego konkretna u pogledu vladavine prava i ljudska prava, i da će se u prvih 100 dana vlade videti kakav je njen odnos prema tome.

Antonijević je u izjavi agenciji Beta rekao da se u Srbiji dugo vodi medijska kampanja protiv ljudskih prava i organizacija koje se njima bave, ocenivši da je to možda jedan od razloga što premijerka Ana Brnabić u ekspozeu nije posvetila pažnju tom pitanju.

„Imali smo ranije mandatare koji su više pričali o ljudskim pravima i vladavini prava, ali se u praksi o tome nije vodilo računa“, naveo je on.

Antonijević je istakao da Srbija još nema Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, a da je, po ekspozeu premijerke, „na organizacijama civilnog društva i advokatima“ da se dogovore o tom propisu što je, kako je ocenio, „fikcija“.

„To je loša stvar i nepotrebno se staje sa donošenjem zakona“, rekao je Antonijević podsećajući na situaciju oko Zakona o diskriminaciji i primedbi koje je imala Crkva.

On je ukazao da država mora da preuzme odgovornost za zakonsko rešenje o besplatnoj pravnoj pomoći.

Antonijević je rekao da Vladi Srbije na čelu sa Anom Brnabić treba dati prvih 100 dana kao i svakoj prethodnoj, i da će se već tada videti kakav je odnos države prema vladavini prava i ljudskim pravima.

„Ako se nastavi praksa konferencija za novinare na kojima se objašnjava ceo politički život, videće se stavovi i o tome“, očejkuje on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga