YUCOM: Menjati Zakon o javnom okupljanju, suprotan je Ustavu

"Policija ima veliko diskreciono pravo da skupove zabranjuje"

28. apr 2018

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM pozvao je na hitno usvajanje novog Zakona o javnom okupljanju. Kako navode, postojeći ima brojne nedostatke koji su u suprotnosti sa Ustavom Srbije i međunarodnim standardima.

Zakon o javnom o okupljanju na snazi nije ni dve godine – sasvim dovoljno da se vidi da ga treba menjati – smatraju u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević objašnjava da je loše to što policija ima veliko diskreciono pravo da skupove zabranjuje, kazne za organizatore su visoke, a pravo na slobodno okupljanje manjka.

„Skupovi na koje se spontano poziva i preko društvenih medija gde ne postoje jasni organizatori koji bi mogli snositi odgovornost za tu bezbednost, takvi skupovi morali bi se smatrati slobodni, spontani, to su standardi OEBS-a, i verujemo da u tom delu zakon mora biti dodatno pojašnjen“, kaže Antonijević.

U skladu sa standardima OEBS-a, o neprijavljenim protestima protiv diktature, posle predsedničkih izbora, govorila je i izvršna vlast.

„To nije zakonito, ali kao što ste videli, minimalno policije, potpuno sve dozvoljeno, neka izađu, neka protestuju“, rekao je u aprilu 2017. godine ministar Nebojša Stefanović.

„Sve dok je mirno, sve dok oni šetaju mogu da šetaju još deset godina“, rekao je tada predsednik Aleksandar Vučić.

Pet meseci kasnije, prekršajne prijave počele su da stižu studentima, bilo je jasno da su se standardi promenili. Prema rečima pravnika Komiteta, da se standardi i dalje nisu usaglasili, pokazuje i poslednje saopštenje policije o skupovima u Hrtkovcima, gde je ekstremo izjednačeno sa slobodnim okupljanjem. „Iako je više političkih organizacija zvanično prijavilo ili najavilo skupove u ovom mestu, nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno“, poručili su iz MUP-a.

„Sada veoma česta praksa zabrana svih skupova, ukoliko imate neki skup koji najavljuje veće nasilje, kao ono u Hrtkovcima, njegova legitimna zabrana povlači i zabranu i svih drugih skupova tog dana, bez obzira što oni pozivaju na ravnopravnost i na neke vrednosti koje sloboda okupljanja podržava“, kaže Antonijević.

I izveštaj Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2017. godinu se poziva na zamerke Komiteta za ljudska prava na Zakon o javnom okupljanju koji, kako navode, ograničava tu ljudsku slobodu i u suprotnosti je sa Ustavom Republike Srbije kao i sa međunarodnim standardima.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga