YUCOM: Ispitati nepravilnosti u radu policije prilikom Vučićeve inauguracije

MUP "propustio" da zaštiti novinare

01. juna 2017

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM osudio je danas ponašanje pripadnika MUP-a koji su obezbeđivali javno okupljanje povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i pozvao na „hitno ispitivanje nepravilnosti i nezakonitosti“ u radu policije na tom skupu.

YUCOM je u saopštenju ocenio da je MUP „propustio“ da zaštiti novinare koji su izveštavali sa inauguracije u centru Beograda kao građane, „ali i kao lica koja su obavljala delatnost od javnog interesa“.

„Zakonom o policiji i Pravilnikom o načinu obavljanja policijskih poslova propisani su standardi policijskog postupanja, a MUP je svoje poslove vršio suprotno propisanim načelima. Pored toga, Ustavom su garantovane sloboda izražavanja i sloboda medija, koje podrazumevaju slobodno i objektivno izveštavanje novinara u cilju omogućavanja pristupa javnosti tačnim i blagovremenim informacijama“, piše u saopštenju.

Navodeći da su na skupu napadnuti novinari više redakcija, YUCOM je ocenio da „ovakvo (ne)postupanje policije ukazuje na opasnost od kršenja osnovnih ljudskih prava građana Srbije, poput prava na psihički i fizički integritet i prava na obaveštenost i slobodu medija“.

„Osim napada na novinare, uočene su nezakonitosti u postupanju policijskih službenika u civilu. I pored zakonom predviđene obaveze policajca u civilu da se legitimiše pre primene policijskog ovlašćenja pokazivanjem službene značke i službene legitimacije, službenici u civilu uglavnom se nisu legitimisali prilikom održavanja reda na javnom okupljanju, osim ukoliko neko od fizičkih lica nije to izričito zahtevalo“, piše u saopštenju.

YUCOM je naveo i da se „neadekvatno postupanje pripadnika policije“ ogledalo i u preusmeravanju građana na korišćenje alternativnih pravaca kretanja, pri čemu oni nisu znali ko ih preusmerava niti koji su razlozi za ograničavanje slobode kretanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga