YUCOM: Bez postupka za zloupotrebe na konkursu Vulinovog ministarstva

Novac na konkursu dodeljen "velikom broju udruženja koja su registrovana samo mesec dana pre konkursa i koja ne ispunjavaju ni osnovne kriterijume"

17. jan 2017

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog zloupotrebe u sprovođenju konkursa Ministarstva rada Srbije za usluge socijalne zaštite 2014. godine, saopštio je danas Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

YUCOM je u saopštenju za javnost naveo da tužilaštvo „posle više od dve godine prikupljanja obaveštenja nije našlo osnove za pokretanje krivičnog postupka protiv NN lica, umešanih u sprovođenje konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kojim je pokušana nezakonita dodela više od dva miliona evra namenjenih uslugama socijalne zaštite“.

„Na kraju, posle prikupljanja obaveštenja odlučilo je da ‘nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, za bilo koje krivično delo za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti’“, navodi se u saopštenju kojim je YUCOM pozvao tužilaštvo da preispita odluku.

Krivičnu prijavu su podneli YUCOM, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Dodaje se da te organizacije nisu pozvane radi prikupljanja obaveštenja o navodima o zloupotrebama tokom konkursa, te je „nejasno kojim informacijama se rukovodilo tužilaštvo“, čija odluka „jasno doprinosi nastavku kulture neodgovornosti za zloupotrebe i kršenje propisa u obavljanju javne vlasti“.

Konkurs koji je bio raspisan 2014. godine, poništen je pošto su organizacije civilnog društva ukazale na zloupotrebu, a novac je potom, umesto za usluge socijalne zaštite, dat Fondu za lečenje dece od retkih bolesti.

YUCOM je naveo da je novac na konkursu dodeljen „velikom broju udruženja koja su registrovana samo mesec dana pre konkursa i koja ne ispunjavaju ni osnovne kriterijume“ i „udruženjima kojima rukovode povezana lica ili lokalni funkcioneri bliski lokalnim Kancelarijama za mlade, kao i udruženjima koja imaju identična osnivačka akta, uključujući i slovne greške u statutima“.

U saopštenju se navodi i da nema odgovora na zahteve organizacija civilnog društva „za raspisivanje novog konkursa, pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika i razrešenje ministra za rad Aleksandra Vulina“.

YUCOM je saopštio i da je podnet zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kojim se od tužilaštva traže informacije o postupanju u tom predmetu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga