YIHR: Ministarstvo da objavi radni status Rajka Kozline, osuđenog za ratne zločine

MIP Kosova optužio Srbiju za bekstvo Kozline, kojeg je Vrhovni sud Srbije osudio na 15 godina zatvora zbog masakra

11. nov 2020

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je danas Ministarstvo odbrane da u najkraćem roku objavi radni status Rajka Kozline u Vojsci Srbije (VS), osuđenog za ratni zločin u selu Trnje na Kosovu i da mu se hitno oduzme čin podoficira ukoliko ga i dalje ima.

Ta organizacija od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva pravde zatražila je da utvrde odgovornost za bekstvo osuđenog ratnog zločinca, za kojim je Viši sud raspisao poternicu.

„Ministarstvo odbrane, MUP kao i Ministarstvo pravde su dužni da rasvetle okolnosti pod kojima je Kozlina ostao zaposlen u VS odnosno zašto nije na izvršenju kazne zatvora“, navodi se u saopštenju.

YIHR u saopštenju dodaje da je osuđenom mesto u zatvoru, a ne u institucijama koje su odgovorne da kazne počinioce i izraze poštovanje za žrtve ratnih zločina.

„Prema informacijama koje je 7. novembra ove godine objavio Radio Slobodna Evropa (RSE), Kozlina je i nakon pravosnažne presude ostao zaposlen u VS što proizilazi iz odgovora koji je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je podoficiru Rajku Kozlini, osuđeniku za ratni zločin, prestala profesionalna vojna služba 16. marta 2020. godine zbog gubitka čina, bez prava na penziju.

MSP Kosova optužuje Srbiju za bekstvo Kozline

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova (MIP) optužilo je danas Srbiju za bekstvo osuđenika za ratne zločine na Kosovu Rajka Kozline, kojeg je Vrhovni sud Srbije osudio na 15 godina zatvora zbog masakra u selu Ternje u opštini Suva Reka.

„Ovaj čin je neprihvatljiv i još jednom otkriva neozbiljnost Srbije da se suoči sa ozbiljnom zločinačkom prošlošću, da prihvati odgovornost i kazni počinioce genocida na Kosovu“, kaže se u izjavi MIP.

MIP je ocenio da s obzirom na to da je Kozlina tokom suđenja bio aktivni pripadnik Vojske Srbije i da je dobio simboličnu kaznu, sada mu se dozvoljava da se sakrije i pobegne od kazne, te da Srbija za sve ovo treba da snosi odgovornost.

„MIP naglašava da je sve ovo povezano sa trenutnom kampanjom Srbije protiv Kosova, gde tamošnji lideri uporno pokušavaju da negiraju zločine i genocid počinjen na Kosovu, preteći Srbima koji pružaju informacije o mestima masovnih grobnica u Srbiji. Republika Kosovo izražava zabrinutost i zahteva od međunarodne zajednice da uspostavi međunarodnu pravdu za kažnjavanje genocidnih zločina koje je Srbija počinila“, kaže se u izjavi.

MIP takođe zahteva da se na Srbiju vrši pritisak da otvori arhive svoje vojske i policije, kako bi se u potpunosti razjasnila sudbina nestalih osoba.

„S obzirom na trajne destruktivne akcije vlasti u Beogradu, MIP naglašava da ne može doći do normalizacije odnosa između dve zemlje, sve dok Srbija i dalje skriva zločine i kriminalce, ne izvinjava se i ne oseća odgovornim za genocid izazvan na Kosovo“, saopštio je MIP Kosova.

Rajko Kozlina je od strane pravosuđa Srbije osuđen jer su on i drugi vojnici njegove jedinice ubili najmanje 27 albanskih civila, uključujući žene i decu, među kojima i dete od samo četiri godine u selu Trnje u opštini Suva Reka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga