- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ZLATKO JELISAVAC: Ako vam je svejedno, onda ništa

Ovo što rade SNS i SPS sa svojim satelitima jako me podseća na Šekpirovu dramu Ričard III… Pod parolom „obaveznog“ prekomponovanja vlasti SNS-ovci i SPS-ovci sa jatacima smelo jurišaju na poslednja uporišta-gradove koji nisu pod njihovom okupacionom vlašću. Prvih 100 dana nova Vlada Srbije je očigledno posvetila učvršćivanju sopstvene moći i mora se priznati da joj to dobro ide. Nezgodno je da se kompozicija i struktura centra razlikuje od periferije, jer to može dovesti do osipanja snaga i postepenog razbijanja moći samog centra i zato je nova politička vrhuška odlučila da jednim snažnim jurišem osvoji sve što nije pod njenim nadleštvom. Moj grad Zrenjanin je jedan od prvih „žrtava“ prekompozicije vlasti gde se desio isti scenario koji se danas odvija u Novom Sadu. Prvo su se SPS-ovci malo nećkali, pa su onda zlokobno zaćutali da bi potom spremno stali uz Gorana Kneževića i raskinuli savez sa DS-om i LSV-om.

Kao i u Novom Sadu bilo je i „karantina“ i ucena, a pričalo se i o novcu kojeg su dobili poslanici-preletači da bi podržali novu vlast. Konkretan primer je izvesna gospođa-poslanica LSV-a koja je dobila, kako nezvanično saznajemo, 15.000 eura keša da kao „nezavisna“ poslanica podrži novokomponovanu vlast. I sve se to zna, ali džaba… Zato mi sva ova skorašnja događanja u Novom Sadu izgledaju poznato i očigledno se odvijaju prema već uspostavljenom scenariju.

Drage moje Novosađanke i dragi Novosađani, mi smo ovde u Zrenjaninu progutali knedlu i prećutali sve gadosti ovdašnjih lokalnih političara, ali nemojte i vi… Ovde se više ne radi o političkim partijama i ličnim simpatijama već o spontanoj fašizaciji celokupnog sistema vlasti. Ovo što rade SNS-ovci i SPS-ovci predstavlja zloupotrebu demokratskih principa vladanja u kombinaciji sa ličnim nepoštenjem i gramzivošću pojedinih političara/poslanika koje je baš briga za glasove i volju građana. Ne znam kako vi, ali ja se bojim količine moći sa kojom raspolažu „crno-crveni“, a plaši me i njihova pohlepa i želja da sve stave pod svoju kontrolu. Zar da verujem Ivici Dačiću, koji je bio jedan od poslušnika Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog veka? Ko može da garantuje da ovaj čovek sutra neće „okrenuti ćurak naopako“ i uvesti diktaturu po uzoru na svog političkog gurua Slobu? Danas je Ivica predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova što predstavlja veliku količinu moći u rukama jedne osobe, a još kada znamo političku genealogiju dotičnog, onda se moramo, sa punim pravom, plašiti onoga što ta persona može da uradi u budućnosti. Jednog dana može Ivicu iznervirati ta dosadna i „samo-prema-nama-kritički raspoložena“ EU i može da se desi da Dačić otkaže poslušnost Evropi, a u Srbiju uvede apsolutnu poslušnost „vođi“. A mi, građanke/građani ćemo opet da se čudimo, kao onomad sa Slobom, i da se pitamo: pa šta nas to snađe?!

U vlast se ponovo uvlače DB-ovski provereni kadrovi za koje se zna šta su radili i koliko su zla naneli građanima ove napaćene države, a iz pritajenosti i anonimnosti ih izvlači niko drugi do Alesaksandar Vučić – još jedan primerak političara sa prevelikom količinom moći u rukama. Vučić je aktuelni ministar odbrane, ali i koordinator tajnih službi… Zajedno, Dačić i Vučić drže političku kao i policijsko-vojnu moć u svojim rukama samo im još fale finansije, a tu se pak nalazi Jorgovanka Tabaković kao guverner Narodne banke. Uz “malu pomoć prijatelja“, srpskih tajkuna, ova politička klika može da kontroliše sve nivoe državne moći i samo im je još ostalo da se utvrde i na lokalnom planu, to jeste da preuzmu gradove i opštine gde nisu uspeli u prvi mah da preuzmu vlast, što upravo i čine. No, što je najgore, sve se ovo odvija pod plaštom demokratske procedure i zakonski nova osovina vlasti/moći nije uradila ništa loše, bez obzira što se prenebregava volja glasača i što se „kupuju“ poslanici – a ovo je teško dokazati.

Samo da podsetim, i nacistička partija je u Nemačkoj, pre Drugog svetskog rata čiji je glavni kreator bila upravo ova partija, došla na vlast demokratskim putem, a onda uvela jedan od najgorih i najkrvavijih režima u celopkupnoj ljudskoj istoriji – sve veze sa današnjim partijama na vlasti u Srbiji su slučajne…

Genealogiju političkog zla je sjajno opisao Šekspir u već spomenutoj drami Ričard III. Ako niste čitali, obavezno potražite ovu dramu i videćete kako zlo cveta i razvija se neprimećeno ili pak dobro skriveno, a kada se razotkrije onda je već kasno i ceh se plaća glavama i krvlju nevinih ljudi. Ali, kada malo bolje razmislim, pa i niste obavezni osim radi lične kulture – kako se to kaže – da čitate Šekspira, samo se setite devedesetih godina prošlog veka i shvatićete kakva nam je perspektiva moguća sa političarima koji su bili akteri/kreatori ondašnjeg zla. Setite se ratova, sankcija, inflacija, bede, a jedan od glavnih apologeta tadašnjeg režima bio je aktuelni premijer Ivica Dačić; setimo se Aleksandra Vučića i njegovog „preslušavanja“ nepodobnih i defetističkih medija 1999. godine za vreme bombardovanja NATO-pakta; setite se uvreda i poniženja koja smo doživeli od strane ovih ljudi i njihovih poslušnika; setite se političkih ubistava, progona, hajki na ljude koji su se usuđivali da im se suprotstave; setite se ubijenih novinara. Samo malo napregnite sećanje i sve će vam biti kristalno jasno. Zar posle svega, oni da opet odlučuju o našim sudbinama?

Dobro, možda ja preterujem… Možda ni đavo nije tako crn?! Još je crnji i grđi od onog kako se predstavlja! Ništa im ne verujte jer zlo tek sprema svoj veliki comeback.

Sada se u Novom Sadu brani sloboda i autonomija Vojvodine i ukoliko dopustimo da političari koji otvoreno prete „autonomašima“ preuzmu vlast, onda ćemo dokazati sopstvenu slabost i oportunizam. Ukoliko ne želite da vam grupa političkih avanturista, preletača, vlastogramzivih kreatura sutra odlučuje o vašopj sudbini, onda znate šta vam je činiti, a ako ne znate onda ste očigledno prespavali kraj prošlog veka i početak novog… Ako vam je svejedno, onda ništa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!