Zatražena hitna sednica odbora zbog rodnog nasilja

U Srbiji u ovoj godini stradale su 22 žene

20. maj 2015

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova uputio je inicijativu za sazivanje hitne zajedničke sednice Odbora za ravnopravnost polova i Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine, povodom tragičnih događaja u kojima je u Srbiji proteklog vikenda usmrćeno sedam žena u porodičnom nasilju.

U saopštenju tog sekretarijata objašnjava se da je ta institucija predložila da se na zajedničkoj sednici donesu jasni zaključci, kako bi nadležni organi po prijavama za nasilje postupali ozbiljno i u skladu sa zakonom, i time žrtvama pružili adekvatnu i blagovremenu zaštitu, pri čemu bi nasilnici bili kažnjavani adekvatno, u skladu sa zakonom.

U Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova su istakli da su u Srbiji u ovoj godini stradale 22 žene, što je poražavajući podatak imajući u vidu da je u protekloj godini stradalo njih 25.

U saopštenju se ocenjuje da su porodične tragedije, svirepa ubistva i samoubistva gotovo svakodnevna pojava u ovoj godini. U sekretarijatu su upozorili i da su u roku od 48 sati četvorica muškaraca odlučila da okončaju živote svojih partnerki.

„Čitavo društvo ima moralnu obavezu da reaguje, a ne da zatvara oči pred tuđom nesrećom i nasiljem, koje se u mnogim slučajevima odvija u nedogled, godinama, čak i pred maloletnom decom“, piše u saopštenju.

U njemu se ocenjuje da skorašnji nemili događaji ukazuju da je porodičnim i partnerskim nasiljem i neadekvatnim postupanjem nadležnih institucija ugrožena bezbednost žena u Vojvodini i Srbiji.

U Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova su poručili i da postoje indicije da je navedenim ubistvima prethodilo nasilje u porodici i partnerskim odnosima, koje je u više od polovine slučajeva prijavljivano policiji i centrima za socijalni rad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga