VP najavila Šetnju za Vojvodinu u Subotici

Vojvodini potrebna odlučna politička borba za suštinske promene državnog sistema

05. nov 2015

Vojvođanska partija (VP) najavila je danas da će 29. novembra u Subotici biti održana „Šetnja za Vojvodinu“, nakon koje će na radničkom univerzitetu biti organizovana i javna tribina, kako bi se domaća i svetska javnost upozorila na neodrživu političko – ekonomsku situaciju u poniženoj i opljačkanoj Vojvodini.

U saopštenju VP se navodi da se Vojvođanima punih 27. godina, odnosno od „Jogurt revolucije“ do danas, podmeće priča o nekakvoj „autonomiji“ koja u stvarnom životu nema nikakvu realnost.

Nasilnim ustavnim rešenjima iz 1990. i 2006. godine, dodaje se, Vojvodina se nalazi pod političkom i ekonomskom okupacijom od strane državne administracije Republike Srbije.

„U Vojvodini do sada nije postojala iskrena politička snaga koja bi se upustila u borbu za povraćaj nasilno oduzetog subjektiviteta Vojvodine i jedino što je sve ove decenije bilo važno vojvođanskim političarima i njihovim strankama, bile su ‘beogradske fotelje’ i kako do njih doći“, piše u saopštenju VP.

U njemu se navodi da VP više nije samo pokret otpora centralističkim režimima države Srbije i njihovim slugama u Vojvodini, te da je to organizovana i respektabilna politička snaga koja će okupiti građansku i antifašističku Vojvodinu u borbi za prosperitetno društvo jednakih šansi i socijalne pravde.

„Izbori pred nama na najbolji mogući način će i potvrditi narastajuće poverenje koje opravdano zaslužujemo od strane građanki i građana Vojvodine“, poručili su u VP.

U saopštenju se dodaje da Vojvodini nisu potrebne peticije „od slučaja do slučaja“, već odlučna politička borba za suštinske promene državnog sistema po kojem bi Vojvodina bila Republika sa pripadajućim nadležnostima i sa svojim Ustavom koji bi joj sve to garantovao.

„Jer kada imate Republiku – imate i svoju zemlju“, ocenjuje se u saopštenju VP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga