Vojvođanski klub: Afirmisana četnička ideologija u Srbiji

Čin prekrajanja istorije i podrške ratnim zločinima

15. maj 2015

Vojvođanski klub iz Novog Sada ocenio je danas da je odluka o rehabilitaciji Draže Mihajlovića finalizacija procesa, koji je otpočet izjednačavanjem učesnika Drugog svetskog rata koji su se borili protiv fašističkih okupatora i drugih koji su bili na strani okupatora.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, proces izjednačavanja počeo je i samim donošenjem Zakona o rehabilitaciji.

Vojvođanski klub je upozorio da su posledice društvene rehabilitacije četničkog pokreta vidljive u činjenici da je “četnički vojvoda Tomislav Nikolić s punim pravom predstavljao antifašističu Srbiju na paradi povodom Dana pobede u Moskvi”.

“To što je država Srbija prihvatila rehabilitaciju četničkog pokreta predstavlja čin prekrajanja istorije i podrške ratnim zločinima koje su četnici pod vođstvom, uz blagoslov i na osnovu direktne nadredbe Mihajlovića počinili nad građanima Srbije”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je podsetio da su ciljevi četničkog pokreta u Srbiji bili borba protiv antifašista i partizana, te da je Mihajlović davao naredbe zalagajući se za etnički čistu “veliku Srbiju”, koja bi obuhvatala Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srem, Banat i Bačku.

“Zalaganje za etničko čišćenje teritorije velike Srbije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata, uz poseban naglasak na čišćenje Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Mislimanskog i Hrvatskog življa“, naveli su iz Vojvođanskog kluba izvod iz naredbe Komande četničkih odreda od 29. decembra 1941, koju je potpisao Mihajlović.

Dodaje se da su sadašnji predsednik i premijer Srbije zastupali iste te ideje u ratovima devedesetih, uključujući i onu “za jednog Srbina 100 Muslimana”, čime su one, po mišljenju Vojvođanskog kluba, naknadno dobile svoju zvaničnu političku potvrdu.

“Kada govorimo o demokratskom i evropskom prestrojavanju Vučića i Nikolića, mnogi u Srbiji neće da vide da se nisu promenile njihove ideje, već se promenila Srbija, koja je zvanično rehabilitovala četničkog komandanta i ideologiju četništva, a time i sve četničke vojvode i istomišljenike, od 1941. do danas”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga