Više od 200 miliona indijskih radnika u štrajku

Protivljenje politici premijera Narendre Modija

09. jan 2019

Dvodnevni štrajk, u kojem je juče i prekjuče učestvovalo preko 200 miliona radnika, izazvao je haos u mnogim delovima Indije, gde su saobraćaj i javni transport bili u prekidu.

Na nacionalni štrajk je pozvao savez deset najvećih sindikata, a priključili su mu se radnici iz javnog sektora i službi, komunikacija i poljoprivrednog sektora širom zemlje, protestujući protiv premijera Narendre Modija i novih zakona o radu, koje je indijska vlada donela 2. januara, a koji će, tvrdi se, imati negativan uticaj na radnike i sindikate.

Kako prenose indijski mediji, štrajk predstavlja „defakto presudu“ premijeru Modiju i pruža priliku milionima radnika da protestuju protiv njega i da se pobune zbog visokih cena i velikog stepena nezaposlenosti. Džon Dajal, generalni sekretar Sveindijskog hiršćanskog saveta, rekao je za „AsiaNews“ da je ovaj događaj „izuzetan i jedan od najvećih ikada organizovanih u zemlji, koji je detaljno planiran unapred“. Prema njegovim rečima, najvažnije je to što se štrajk „dešava uoči opštih izbora koji će odrediti sudbinu premijera“, u maju.

Učesnici protesta su blokirali brojne gradove i veće saobraćajnice i autoputeve, a na više mesta su zabeleženi neredi i sukobi i pričinjena je materijalna šteta. Jedna žena stara 57 godina je preminula u Munadagodu, gradu na severu Karnatake, tokom lokalnog protesta. Na pojedinim mestima, štrajkači su bacali kamenice na autobuse i spaljivali slike Narendre Modija. U velikom delu zemlje javni saobraćaj nije funkcionisao, a železnički je radio sa brojnim prekidima i zastojima. Zaposleni u bankama, osiguranju, zdravstvu, obrazovanju, javnom prevozu, kao i grupe studenata i zemljoradnika su se pridružili štrajku. Zemljoradnici već nekoliko meseci protestuju zbog teških uslova rada i života na selu, zbog kojih su opterećeni velikim dugovima, što je izazvalo talas samoubistava među ljudima koji tamo žive.

Nacionalni štrajk je pokrenut na inicijativu Centralnih sindikata (CTU), koji predstavljaju savez radnika širom Indije. Oni se protive izmeni zakona iz 1926, zbog koje je sada neophodno da sindikati budu priznati i na nacionalnom i na državnom nivou, za šta tvrde da će biti „veoma štetno po nezavisnost funkcionisanja sindikata“. Osim toga, sindikati zahtevaju da minimalna zarada bude 18.000, odnosno 24.000 rupija za zaposlene u javnom prevozu, kao i da svi radnici imaju socijalno osiguranje. Mnogi od njih smatraju da vlada Modija loše utiče na status radnika u javnom sektoru time što favorizuje privatne firme.

(D.J., Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga