Vesna Rakić Vodinelić: Demokratija nije teror većine

Beljanski: Vojvodina tavori u ustupljenim nadležnostima

22. dec 2016

Profesorica prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je večeras da u društvu u Srbiji ne postoji neophodna široka društvena saglasnost o sadržini ustavnih normi i pravila te da samim tim ne postoji ni atmosfera za donošenje novog ustava koji bi odrazio široki društveni konsenzus.

“Demokratija nije teror većine, nego vršenje vlasti od strane većine“, na tribini “Vojvodina u novom Ustavu Srbije – produžetak agonije ili rešenje”, koju je organizovala nevladina organizacija Vojvođanski klub.

Vesna Rakić Vodinelić je navela da prilikom usvajanja Ustava iz 2006. godine ne samo da građani nisu znali šta u predlogu ustava piše, već ni narodni poslanici, koji su „na slepo“ glasali za taj ustav, koji je potom išao na „nelegalni i nelegitimni referendum“.

Prema njenim rečima, Kosovo je ugrađeno u aktuelni Ustav Srbije sa svesnom namerom „ugrađivanja jednog mita“ u Ustav.

Advokat Slobodan Beljanski ocenio je da je Vojvodina u Ustavu Srbije “opstala kao izgovor za brigu o Kosovu“.

„A rezultat toga je da te druge pokrajine nema, a da Vojvodina tavori u ustupljenim nadležnostima, dok je jedina izvorna nadležnost da uređuje svoje simbole. Što onda možda znači da je i Vojvodina samo simbol i ništa više od toga“, ocenio je Beljanski.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić kazala je da pitanje položaja Vojvodine nije etničko pitanje.

„Pitanje autonomije Vojvodine nije ni srpsko ni mađarsko, ni bilo čije, jer je Vojvodina suštinski nadnacionalna, ona je Evropska unija u malom. Vojvodina nije nastala na teritoriji države Srbije, već je svojom voljom ušla u sastav Srbije“, kazala je Branislava Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga